Ruska pravoslavna crkva podržava smrtnu kaznu

Episkop Irinarh, koji je u Moskovskoj patrijaršiji rukovodilac odeljenja za zatvorsku službu, založio se za vraćanje smrtne kazne za krivična dela terorizma.
Episkop Irinarh, koji je u Moskovskoj patrijaršiji rukovodilac odeljenja za zatvorsku službu, založio se za vraćanje smrtne kazne za krivična dela terorizma.

Kako je prenela Verska informativna agencija (VIA), Irinarh smatra da bi teroristi trebalo unapred da znaju da mogu biti osuđeni na smrtu kaznu.

Podsetivši da je carska Rusija pred kraj svog postojanja ukinula smrtnu kaznu, koja je dolaskom boljševika ponovo uvedena, episkop je kazao da su Boljševici u logoru na Soloveckim ostrvima streljali i po tri stotine zatočenika na dan.

VIA, međuim, ukazuje da je ova izjava krasnogorskog episkopa u suprotnosti sa stavom koji je patrijarh Kiril izneo oktobra prošle godine. Kiril je tada rekao da crkva u svojoj istoriji nije poricala smrtnu kaznu, nikada nije bila protiv nje, već protiv njenog izvršenja i istakao: "Ja sam protiv smrtne kazne u savremenoj Rusiji".

Prema anketama, kako se navodi, mnogi Rusi smatraju da smrtna kazna treba da postoji kada je reč o masovnim ubicama, pedofilima, narkodilerima ili teroristima.

Poslednji put smrtna kazna u Rusiji je izvršena 1996. godine. Tri godine kasnije pomilovano je 703 osuđenika na smrt i od tada je na snazi moratorijum.

Ruski teolozi se, takođe, protive smrtnoj kazni. Ona se može izreći, ali ne i izvršiti. Čovek ima u zatvoru, u izolaciji priliku da se pokaje. Dešava se i da je neko osuđen bez dovoljno dokaza. Moratorijum treba zadržati. Smrtna kazna je ubistvo, time i greh, a život je dar Božji, navode teolozi.

Stari zavet pominje smrtnu kaznu za namerno narušavanje dana Gospodnjeg, bogohuljenje, preljubu, ubistvo i drugo, izvršavala se kamenovanjem, vešanjem ili spaljivanjem.

U "istorijskom nasleđu pravoslavlja nikada nije bilo zalaganja za njeno ukidanje", navodi ruska crkvena socijalna doktrina.

U drevnim pravoslavnim trebnicima, zbirkama molitvi koje čitaju sveštenici, nalazi se i molitva nad osuđenikom pred izvršenje smrtne kazne.

Najviše smrtnih kazni u svetu se izvrši u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Pakistanu, Kini i SAD. U Srbiji je poslednja smrtna kazna izvršena 1992. godine.

  • novosadjan

    01.07.2012 00:51
    e sad treba da se oglasi pitbulovic ili njegov sef i da izjave slaganje sa ruskim kolegama d..lisci
  • mrva

    30.06.2012 15:59
    treba smrtnu kaznu-pedofilnom svestenstvu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet