Evropljani "troše" 356 kilograma kokaina dnevno

Univerziteti iz 11 zemalja Evrope objavili su podatak da se širom Evrope potroši 356 kilograma kokaina dnevno.

Univerziteti iz 11 zemalja Evrope objavili su podatak da se širom Evrope potroši 356 kilograma kokaina dnevno.

Prema proceni UNODC ta cifra predstavlja 10 do 15 odsto ukupne svetske potrošnje. Norveški institut za istraživanje voda iz Osla i Institut Mario Negri iz Milana bili su inicijatori ovog istraživanja. Istraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ekstazija, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi.

Stopa potrošnje kokaina znatno je viša u zapadnoj nego u severnoj i istočnoj Evropi. Potrošnja metamfetamina neravnomerno je raspoređena, a prednjače gradovi severne Evrope: Oslo, Helsinki i Turku. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima je tridesetak puta viša nego u većini ostalih gradova.

Najveća potrošnja marihuane je u holandskim i španskim gradovima.

  • V

    26.07.2012 10:06
    Geografija
    A koje su to spanske i holandske zemlje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.