Rogozin: Uspostaviti sistem za odbranu od pretnji iz svemira

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin predložio je danas uspostavljanje zajedničkog sistema za odbranu od pretnji iz svemira, dan pošto je u eksploziji meteora iznad Urala u Rusiji povređeno oko 1.200 ljudi.
Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin predložio je danas uspostavljanje zajedničkog sistema za odbranu od pretnji iz svemira, dan pošto je u eksploziji meteora iznad Urala u Rusiji povređeno oko 1.200 ljudi.

"Čovečanstvo mora da napravi sistem za identifikaciju i neutralisanje objekata koji predstavljaju opasnost po Zemlju", napisao je Rogozin na svom Tviter nalogu.

Rogozin je dodao da će u ponedeljak predstaviti premijeru Dmitriju Medvedevu predloge o načinima na koji se ubuduće treba suočavati sa sličnim incidentima.

Neki ruski stručnjaci, takođe, smatraju da treba izgraditi zajednički sistem za nadgledanje svemira i upozorenja u slučaju pretnji.

Zamenik šefa ruske svemirske agencije Roskosmos Vitalij Davidov izjavio je da bi strateška planetarna odbrana trebalo da bude prioritet za Rusiju i da treba napraviti poseban federalni program za neutralisanje pretnji iz svemira.

Ruska raketna i svemirska korporacija "Energia" obećala je prošlog oktobra da će napraviti svemirsku raketu koja može da uništi asteroide koji prete Zemlji.

Oko 1.200 ljudi je juče povređeno kada je meteor eksplodirao iznad Urala, a nastala materijalna šteta se procenjuje na oko 30 miliona dolara.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA, prečnik meteora bio je 15 metara, a u atmosferu je ušao brzinom od 64.000 kilometara na sat.

Kubanski mediji javili su sinoć da se i iznad Kube mogao videti svetleći predmet, koji se, prema rečima očevidaca, pretvorio u vatrenu loptu, a nekoliko minuta kasnije čula se eksplozija.

Kubanski eksperti poslati su u potragu za eventualnim ostacima neidentifikovanog predmeta, a za sada nije poznato da li je taj događaj povezan s eksplozijom meteora u Rusiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet