Pistorijusu preti doživotna robija

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus mogao bi da provede ostatak života u zatvoru ukoliko bude osuđen za ubistvo sa predumišljajem, što on negira, govoreći da je u pitanju bio nesrećan slučaj.
Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus mogao bi da provede ostatak života u zatvoru ukoliko bude osuđen za ubistvo sa predumišljajem, što on negira, govoreći da je u pitanju bio nesrećan slučaj.

Pistorijus je u četvrtak uhapšen i optužen za ubistvo svoje devojke Reve Stenkamp, koja je pronađena mrtva sa četiri prostrelne rane u njegovoj kući u Pretoriji.

Okolnosti tragedije nisu poznate, ali je policija negirala prvobitne navode da je Pistorijus ubio svoju devojku zato što je mislio da je u pitanju provalnik.

Od trenutka njegovog hapšenja, Pistorijusovi sponzori nisu želeli da daju nikakve komentare u vezi saradnje sa njim, ali su izrazili žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Ipak, jedna reklama koju je južnoafrički sprinter snimio za "Najki" dobila je novo značenje posle ubistva Stenkampove. Ta reklama imala je poruku: "Ja sam kao metak u šaržeru", a već u četvrtak nestala je sa Pistorijusovog zvaničnog sajta iz očiglednih razloga.

Vest o ubistvu Stenkampove i hapšenju Pistorijusa šokirala je sve u Južnoj Africi, ali i širom sveta. Južnoafrička republika je jedna od zemalja u kojoj se počini najviše ubistava dnevno, prosečno oko 50 ljudi.

U petak je veliki broj ljudi u znak protesta protiv nasilja nad ženama nosio crno, a drugi su se bavili Pistorijusom i njegovom strašću za brzim automobilima i oružjem. Oni koji poznaju Pistorijusa svoje mišljenje su za to vreme iskazali preko društvenih mreža.

"Drago mi je da je Samanta bezbedna i da se izbavila iz kandži tog čoveka", napisala je na Fejsbuku Triš Tejlor, majka Pistorijusove bivše devojke Samante Tejlor.

Ipak, njegova druga bivša devojka Džena Edkins stala je u odbranu južnoafričkog paraolimpijca na Tviteru.

"Sve što tražim je da ga pustite da priča, da čujemo i njegovu stranu, a ne da sami zaključujemo. Zajedno smo bili oko pet godina i tokom tog perioda nikada nije digao ruku na mene i naterao me da se bojim za sopstveni život", napisala je Edkinsova.

Policija je još u petak objavila da je autopsija Stenkampove obavljena, ali da rezultate neće saopštiti. Na zahtev odbrane, saslušanje o kauciji za Pistorijusa je odloženo za utorak, a on će do tada ostati u pritvoru. Tužioci će se protiviti tom zahtevu, pošto navodno imaju dokaze da je Pistorijus planirao ubistvo.

Pistorijus je ušao u istoriju prošle godine kada je postao prvi čovek koji je sa obe amputirane noge učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara i finala u štafeti 4x400 metara. sa stranice uklonili iz poštovanja prema povređenim osobama u Rusiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet