Rusi obustavljaju potragu za ostacima meteora

Ruske vlasti obustavile su potragu za delovima meteora koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe i od čijih zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povređeno oko 1.200 ljudi.
Ruske vlasti obustavile su potragu za delovima meteora koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe i od čijih zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povređeno oko 1.200 ljudi.

Meteor težak oko 10 tona, ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 km na sat i raspao se na delove oko 30 - 50 km iznad tla u Čeljabinskoj oblasti.

Uprkos intenzivnom pretraživanju zamrznutog jezera Čebarkul u kome je primećena ogromna rupa za koju se pomislilo da je izazvana padom meteora, njegovi delovi nisu pronađeni.

Ruski ronioci su u subotu pri spoljnoj temperaturi od minus 17 stepeni, pretraživali jezero na oko 60 kilometara od Čeljabinska, ali ministarstvo za vanredne situacije je odlučilo da se fokusira na obnovu oštećenih objekta u regionu, kazao je danas portparol ministarstva Vjačeslav Ladonkin za AFP.

"Ronioci su pretražili jezero, ali ništa nisu pronašli", rekao je on i dodao da ministarstvo veruje da rupa u jezeru, prečnika osam metara, nije nastala nakon pada nekog spoljnog tela.

"Verujemo da ju je izazvalo nešto drugo i zato smo odlučili da obustavimo potragu", potvrdio je on.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, 1.200 osoba je povređeno od pada delova meteora u Čeljabinskoj oblasti, a blizu 3.000 zgrada je oštećeno, od kojih su 34 zdravstvene ustanove, 11 institucija socijalne zaštite, 361 školske i predškolske ustanove.

  • Šomi

    18.02.2013 14:38
    Eh, Rusi
    Ko zna šta su pronašli, pa sada kao fora odustaju od potrage...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.