Švajcarci ubili svog jedinog medveda

Švajcarci su juče ubili svog jedinog medveda.
Švajcarci su juče ubili svog jedinog medveda.

Švajcarski zvaničnici tvrde da je mužjak mrkog medveda, pod imenom "M13", ubijen jer je predstavljao opasnost za stanovništvo.

"Medveda su ustrelili rendžeri u skladu sa postojećim planom o postupanju sa medvedima u Švajcarskoj", izjavio je predstavnik Federalne agencije za okolinu.

Medved M13 je živeo u planinama u ističnoj Švajcarskoj, na granici sa Italijom. Dvogodišnja životinja je redovno zalazila u sela i zaseoke u potrazi za hranom, a čak je i stekla naviku da prati ljude.

Medved se već od novembra prošle godine smatrao problematičnim. Kako ne bi morali da ga ubiju, rendžeri su pokušali da povećaju njegov strah od ljudi bacajući petarde, ali očigledno to nije pomoglo.

M13 je bio jedan od medveda iz programa koji je pokrenut u italijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol kako bi se ova životinja, koju su lovci istrebili, ponovo vratila u te krajeve.

Populacija medveda na italijanskoj strani danas broji oko 30 jedinki.
Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju švajcarskih rendžera.

Oni ističu da je normalno za medveda da se probudi iz hibernacije i siđe u dolinu u potrazi za hranom i navode da bi se sa dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine.

Osim toga, s obzirom na to da uskoro dostiže zrelost, M13 bi se najverovatnije vratio u Italiju da tamo potraži ženku, dodaju predstavnici WWF-a.

  • Podbarac

    21.02.2013 07:21
    @Zašto ga nisu omamili
    Kakvo pitanje, zato što je to Švajcarska, a ne ZOO vrt! Sigurnost bilo kog švajcarca je imperativ i svako ko iole zna Švajcarsku, zna da bi oni "upucali" bilo koga ili bilo šta, što im pretstavlja problem - zato i jesu Švajcarska.
    To je najnaoružanija nacija na svetu, gde malte ne, svaka kuća sa rezervistom (a svi su rezerva) ima "full" automatsko oružje i još koješta i to sve legalno. Čak su i tenkovi i topovi, dati na kućno čuvanje... Texas ili Libija su mala maca spram njih. Možda zato praktično i nemaju ulični kriminal ili razbojništva, a niko se ne usuđuje da ih dira već skoro 400 godina.
    Sa druge strane, nemojte sumnjati da je medved bio 24 časa pod nadzorom i da odluku nije doneo neki lokalni rambo, nego prava i odgovorna država.
  • 21.02.2013 01:32
    Ajde da se sada da se javi onaj što tvrdi da oni čak ni medvede ne ubijaju kao što mi trujemo pse u gradu...
    Eto mu sada...
  • Patak

    20.02.2013 23:26
    mozda
    Da je imao drugaricu medvedicu mozda bi ova tuzna prica imala srecniji kraj..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.