Smene u policiji zbog prisluškivanja novinara "Dana"

Da mnogi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) neće narednih dana i meseci mirno spavati svedoče i jučerašnje prve čistke kadrova koji su tajno prisluškivali novinare, političare i ne samo njih.
Da mnogi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) neće narednih dana i meseci mirno spavati svedoče i jučerašnje prve čistke kadrova koji su tajno prisluškivali novinare, političare i ne samo njih.

Juče je iz vrha MUP-a potvrđeno ovom listu "da će tek krenuti prave čistke, pre svega zbog međunarodne zajednice". A da će i biti tako svedoči i jučerašnja naredba ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića inspektorima Unutrašnje kontrole da krenu u hitnu kontrolu zakonitosti rada službenika Odseka za posebne provere.

Prema informacijama dnevnika "Dan", mere tajnog nadzora su primenjivane nad zamenikom glavnog i odgovornog urednika tog lista Nikolom Markovićem, i novinarima tog lista Draženom Živkovićem i Mitrom Rakčevićem, dobitnicima prve novinarske nagrade Udruženja novinara Crne Gore.

Izvor iz podgoričke policije našoj redakciji je rekao da je juče usledila i prva čistka, odnosno da je pre dva dana imenovani vršilac dužnosti direktora crnogorske policije Slavko Stojanović smenio rukovodioca Odseka za posebne provere.

Stojanović je pre dva dana preuzeo policijsku "palicu" od bivšeg prvog policajca Božidara Vuksanovića koji je podneo ostavku na tu funkciju. On je već smenio i šefa kabineta šefa policije Marka Nikčevića i na njegovo mesto doveo Petra Krstajića, koji je u toj fotelji bio za vreme mandata Veselina Veljovića.

"Novi direktor policije Stojanović je smenio rukovodioca Odseka za posebne provere, Dejana Bašanovića, koji je osumnjičen da je u tom organu zloupotrebljavao uređaje za prisluškivanje”, kaže izvor. "Bez obzira što su, najverovatnije, izbrisane sve beleške prisluškivanih razgovora i imena koja su bila tretirana kao `sumnjiva lica`, nezakonito snimani zapisi su ostali u softveru i ne mogu se tako lako izbrisati".

Već od juče su počele provere lica koja su tajno i "protivno zakonskim propisima prisluškivali novinare, poslanike i političare i ukoliko se dokaže da su se ogrešili o zakon biće disciplinski i krivično procesuirani".

Povodom prisluškivanja novinara „Dana” reagovalo je Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) zahtevajući od državnih organa, ne samo smenjivanje policijskih službenika sa „tajnim ušima” i njihovih šefova, već utvrđivanje krivične odgovornosti zbog kršenja zakona i grubog kršenja ljudskih i novinarskih sloboda.

"Ovo je još jedan u nizu dokaza, da su nažalost u Crnoj Gori, interesi pojedinaca i grupa, iznad zakona i Ustava, čime se drastično ugrožavaju ljudske i profesionalne slobode građana, kao i dokaz da su medijske slobode sve ugroženije na pragu 21. veka", navodi se u saopštenju za javnost UNCG, koje potpisuje potpredsednik te organizacije Ranko Pavićević.

"Teško se može govoriti o medijskim slobodama u Crnoj Gori ako se zna, da se novinari tajno prate, prisluškuju, zastrašuju, prebijaju i ubijaju, a da se nikada nisu otkrili nalogodavci takvih nedela, pa čak ni izvršioci očitih kriminalnih radnji, osim onih, koji su se nakon prljavog čina sami prijavljivali, po zadatku njihovih gazdi i tajnih centara moći".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.