Spajaju se Merkator i Agrokor

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić pravi veliki zaokret. Napraviće novu kompaniju spajanjem Konzuma i Merkatora a onda će prodati trećinu vlasništva u njoj.
Vlasnik Agrokora Ivica Todorić pravi veliki zaokret. Napraviće novu kompaniju spajanjem Konzuma i Merkatora a onda će prodati trećinu vlasništva u njoj.

Planira se i da kompanija Adria Retail, u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Merkator, izađe bi na berzu, piše Jutarnji list.

U novom pokušaju da preuzme slovenački trgovinski lanac Merkator, koncern Agrokor otkloniće sve optužbe o prezaduženosti. Kako piše slovenački dnevnik Finance koji je vrlo zainteresiran za budućnost najvećeg maloprodajnog lanca u Sloveniji, Agrokor bi se pre konačnog pokretanja transakcije dokapitalizovao, a nakon toga bi se koncern podelio na dve zasebne celine: trgovinu i prehranu.

U Agrokoru su juče bili uzdržani za davanje komentara. Bio je zadnji dan predaje neobavezujućih ponuda za preuzimanje Merkatora i nisu želeli komentarisali proces kome još ni prva stepenica nije dovršena.

A iz Ljubljane je stiglo obaveštenje da se za kupovinu akcija Merkatora stigle četiri ponude koje je konzorcijum procavaca pregledao i odlučio da ponuđačima otvori potpuni uvid u poslovanje kako bi oni nakon toga mogli dati konačne, obavezujuće ponude.

Iz kugova bliskih Agrokoru Jutarnji list je saznao da oni planiraju da ovaj put preuzmu sto odsto vlaništva Merkatora. U prvoj bi etapi kupili 53 odsto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon toga, nakon dokapitalizacije i konsolidacije, išlo bi se u drugu transakciju.

Kompanija Adria Retail u kojoj bi bili objedinjeni Agrokor i Mercator nakon nekoliko godina (najmanje tri, najviše pet, kažu sagovornici Jutarnjeg) bila bi izlistirana na berzi. Time bi se ulio dodatni kapital, ali i disperzovalo vlasništvo nove kompanije u kojoj porodica Todorić namerava da zadrži natpolovični deo.

  • semtex

    24.02.2013 23:46
    @Dada
    Patriotizma nema kada je novcanik u pitanju i to nije problem,problem je nacin dolazenja do kapitala i posledice na buduca pokoljenja bio to Srbin,Hrvat ili marsovac monopol ne sme da ima ako planiramo buducnost onima koji ostaju iza nas.
  • Dada

    24.02.2013 21:30
    Sram Vas bilo ,samo toliko imam da kažem kako možete komentarisati kao ovo je Hrvatso sad neću tamo ,fuj.o
  • Milojica

    24.02.2013 21:19
    njive i krupni kapital, neoprani
    Nema vise nista domace.

    Todoric ce na kraju da se bavi poljoprivredom kao i svi Srpski mocnici.
    Eno ga i Dacic poceo da sadi jabuke po Titelskoj ravnici koja je davala kvalitetno povrce.

    Znaju nasi "velikani" da ce ih kad tad pregaziti veletrgovine iz zapadne Evrope.
    Zato ovako i rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.