Kosor izbačena iz HDZ-a

Sud časti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je jednoglasno odlučio da bivšu predsednicu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor isključi iz stranke zbog njenih javnih istupa u kojima je kritikovala stranački vrh.
Sud časti Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je jednoglasno odlučio da bivšu predsednicu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor isključi iz stranke zbog njenih javnih istupa u kojima je kritikovala stranački vrh.

Odluka Veća Visokog časnog suda HDZ-a nije konačna, jer Kosor na tu odluku može da se žali u roku od osam dana Predsedništvu stranke, čija će u tom slučaju odluka konačna.

Predsednik Veća Florijan Boras rekao je da je Jadranka Kosor svojim javnim istupima i neaktivnim odnosom prema stranci prekršila statutarne obaveze.

Jadranka Kosor je napustila sednicu suda časti pre njenog kraja. U izjavi novinarima osporila je legitimitet suda časti i iznela niz primedbi na njegov rad. Ona je rekla da zagrebački gradski odbor HDZ nije mogao da podnese zahtev za disciplinski postupak protiv nje, jer je ona član centralnih stranačkih organa.

Ponovila je da je u medijskim istupima govorila istinu o poslednjih 18 godina HDZ-a, odnosno da nije bilo reči o detuđmanizaciji i dekroatizaciji HDZ-a, kako su govorili neki čelnici stranke.

Osim isključena, sud časti Kosor je mogao da izrekne i blaže mere poput ukora, oduzimanja stranačkih funkcija ili uslovno isključenje.

Aktuelni predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želeo da komentariše odluku suda časti. On je, međutim, rekao da načelno može da kaže da je vreme za nove ljude.

Nesuglasice između aktuelnog šefa HDZ-a i Jadranke Kosor traju još od izbora za novo stranačko rukovodstvo u maju prošle godine. Upravo je Kosor bila jedan od Karamarkovih protivkandidata u izbornoj trci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.