Madrid protiv suverenosti Katalonije

Španska vlada je saopštila da će se boriti protiv nedavne deklaracije poslanika u Kataloniji prema kojoj je ta regija suvereni entitet.

Španska vlada je saopštila da će se boriti protiv nedavne deklaracije poslanika u Kataloniji prema kojoj je ta regija suvereni entitet.

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija kazala je da je žalba Ustavnom sudu zasnovana na mišljenju Državnog konsultatitvnog saveta koji kaže da je deklaracija neustavna.

Iako je januarska deklaracija uglavnom simbolična ona utire put predloženom referendumu o pravu Katalonije da odluči o svom odnosu sa Španijom, konstatuje AP.

Katalonija je najbogatija regija Španije, a regionalna vlada predsednika Artura Masa optužuje špansku vladu da je antidemokratska. Prema različitim ispitivanjima javnog mnjenja, sami Katalonci su podeljeni oko nezavisnosti, a većina je protiv ukoliko bi to značilo i izlazak iz Evropske unije.

  • Sokolov

    03.03.2013 09:41
    naopako nece valjda rat izbiti, di ce beogradski gimnazijalci na ekskurziju ondak?
  • TIK TAK

    02.03.2013 17:35
    iskrena podrska
    narodu katalonije!
    mi vojvodjani ih naj bolje razumemo jer se nalazimo u istom kolonijalnom statusu!!!
  • подршка

    02.03.2013 16:26
    Каталонија је Шпанија!
    Војводина је Србија!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.