Teroristi u Maliju ostali bez lidera?

U Maliju je ubijen islamista Moktar Belmoktar, prenose zvaničnici iz armije Čada.

 

U Maliju je ubijen islamista Moktar Belmoktar, prenose zvaničnici iz armije Čada.

Belmoktar je odgovoran za prepad na naftnoj platformi u Alžiru. On je drugi lider terorista čija je smrt prijavljena.

Belmoktar je navodno ubijen u napadu na islamistički kamp u planinskom masivu Adrad Ifoga, u severnom Maliju. Komandant vojske Čada Zakaria Ngobogu prenosi da su u tom napadu vojnika iz Čada stradali brojni ekstremisti, kao i da je kamp „džihadista i krijumčara droge“ potpuno uništen.

Za sada nema drugih izvora koji bi potvrdili ovu informaciju. Lokalni zvaničnici u Kidalu, gradiću koji se koristi kao baza za vojnu operaciju, rekli su da sumnjaju u ubistvo, te da Čad želi da pripiše sebi nepostojeće uspehe kako bi kompenzovao gubitke u sopstvenim redovima.

"Jednooki" pretio novim napadima

Moktar Belmoktar, Alžirac poznat kao „jednooki“, odmetnuo se 1991. godine kada je sekularna vlast u Alžiru poništila izbore na kojima su pobedile islamističke partije. Prema sopstvenim rečima, Belmoktar je pre toga bio u kampovima Al Kaide u Avganistanu, između ostalog i kod Osame bin Ladena. Belmoktar prelazi u Mali oko 2000. godine, i predvodi Al Kaidu islamskog Magreba.

Oktobra prošle godine osnovao je sopstvenu grupu Al Mulatamin, što u slobodnom prevodu znači „krvlju potpisani“. Ova organizacija je odgovorna za otimanje talaca na naftnoj platformi u Alžiru krajem januara. Drama je okončana vazdušnim napadom alžirske vojske u kojem je pobijeno preko 30 terorista i više od 20 talaca. Ostali taoci, među njima brojni strani državljani, uspeli su da pobegnu.

Nakon tog napada, Belmoktar je nastavio sa pretnjama novim akcijama – ukoliko francuska vojska ne prekine intervenciju protiv islamista na severu Malija. Francuski kontigent je u ovim sukobima podržan od strane 2.000 vojnika iz Čada. Nakon uspešne ofanzive u centralnom Maliju i oslobađanja više velikih gradova, ekstremisti su se uglavnom povukli u planine Adrad Ifoga, gde se poslednjih nedelja vode borbe.

  • 03.03.2013 10:13
    Luka Laban
    Ode jedan terorista pa ce doci novi-"demokratski" terorista!!!
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LHjY1FniIrk#!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.