NATO se izvinio zbog pogibije dva dečaka u Avganistanu

Međunarodne snage u Avganistanu kojima komanduje NATO izvinile su se juče zbog pogibije dvojice dečaka u helikopterskom napadu izvršenom nakon što ih je posada pomešala sa pobunjenicima.
Međunarodne snage u Avganistanu kojima komanduje NATO izvinile su se juče zbog pogibije dvojice dečaka u helikopterskom napadu izvršenom nakon što ih je posada pomešala sa pobunjenicima.

Dečaci mlađi od sedam godina ubijeni su prošlog meseca u ruralnoj provinciji Uruzgan.

Komandant Međunarodnih snaga za bezbednosnu pomoć (ISAF), general Džozef Dandorf, izjavio je da misija preuzima punu odgovornost za incident, koji je opisao kao tragediju.

Analitičari podsećaju da civilne žrtve izazivaju bes avganistanskog naroda, a predsednik Hamid Karzai nedavno je obustavio praksu pozivanja međunarodnih snaga da izvrše vazdušne udare u područjima gde se vode borbe sa pobunjenicima.

Ovaj potez usledio je posle incidenta koji se dogodio 13. februara, kada je u udaru koji su zatražile avganistanske snage NATO ubio desetoro ljudi, uključujući pet žena i četvoro dece.

Karzai je mnogo puta do sada tražio da Alijansa bude obazrivija i da spreči ponavljanje ovakvih incidenata.

Guverner Uruzgana Amir Mohamad Akundžada izjavio je da su dečaci poginuli u akciji australijskih snaga i da je napad bio slučajan, a ne nameran.

Predstavnik ISAF-a i avganistanski istražni tim sastali su se sa lokalnim avganistanskim liderima posle ovog događaja.

  • Ja

    03.03.2013 18:46
    Izvinite sto smo vas o'ladili
    @Anonimus
    Izvinjenje posle ubistva ne znaci nista tako da ne, nema moju paznju.
    Druga strana medalje, ima i jako "odgovornih" roditelja koji deci uvale oruzje u ruke i posalju u rat (juzna afrika itd), pa posle kukaju kad popiju metak!
  • 03.03.2013 16:39
    @Ja

    Izvinjenje ocigledno nema vasu paznju.
  • Ja

    03.03.2013 14:25
    Deca nisu uvek deca
    Mene samo interesuje da su deca bila naoruzana i pucala po njima, da li bi to bila "deca" ili "napadaci"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.