Obama potpisao zakon, okončana budžetska kriza

Američki predsednik Barak Obama rano jutros potpisao je zakon kojim se podiže granica zaduživanja SAD i izbegava rizik bankrota zemlje, čime je okončana dvonedeljna politička borba i nesigurnost, objavila je Bela kuća.
Američki predsednik Barak Obama rano jutros potpisao je zakon kojim se podiže granica zaduživanja SAD i izbegava rizik bankrota zemlje, čime je okončana dvonedeljna politička borba i nesigurnost, objavila je Bela kuća.

Američki predsednik potpisao je dokument pošto ga je prethodno usvojio prvo Senat, a zatim i Predstavnički dom američkog Kongresa. Time se plafon zaduživanja zemlje podiže do 7. februara.

Tekst su usaglasili republikanske i demokratske vođe u Senatu i predstavile ga javnosti samo nekoliko sati pre isteka roka posle koga zemlja više nije mogla da se zadužuje. Obama je ranije u intervjuu iz Bele kuće rekao da članovi Kongresa sada treba da povrate poverenje Amerikanaca posle dve nedelje političkih sukoba.

Zbog delimične blokade vlade, oko 700.000 vladinih činovnika, kojih ima 2,1 milion, nije dolazilo na posao, tj. bilo je na neplaćenom prinudnom odmoru. Većina nacionalnih parkova, muzeja, federalnih zgrada i usluga nije funkcionisala, a bila je odložena isplata i penzija i naknada vojnim veteranima. Obama je odmah posle usvajanja teksta u oba doma Kongresa saopštio da svi zaposleni u saveznim ustanovama koji su bili na prinudnom odmoru od danas mogu da se vrate na posao.

Tvrdokorni konzervativci započeli su borbu oko budžeta pre 16 dana, dovodeći vladu do prve blokade u poslednjih 17 godina zahtevom da Obama odustane od predloga reforme zdravstvenog osiguranja. Kongres zbog toga nije mogao da se dogovori o budžetu za narednu fiskalnu godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra.

Političari, bankari i ekonomisti upozoravali su na globalne ekonomske posledice ukoliko ne bi bio postignut sporazum o podizanju granice zaduživanja vlade SAD, odnosno to bi moglo da dovede u pitanje vrednost dolara, novac svetskih rezervi, kao i obveznica američke vlade, koje se smatraju najsigurnijim u svetu.

  • msp

    17.10.2013 09:02
    ih
    Ma kao da nismo mogli da pretpostavimo da će tako biti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet