Pariz: Đaci blokirali 14 škola zbog deportacija drugara

Pariski srednjoškolci blokirali su danas ulaze više škola u francuskom glavnom gradu, protestujući protiv deportacija učenika strane nacionalnosti, koje su dospele u žižu javnosti posle proterivanja 15-godišnje Romkinje s Kosova.
Pariski srednjoškolci blokirali su danas ulaze više škola u francuskom glavnom gradu, protestujući protiv deportacija učenika strane nacionalnosti, koje su dospele u žižu javnosti posle proterivanja 15-godišnje Romkinje s Kosova.

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, što je izazvalo burnu reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Valsa, izveštava AFP.

Kritičari ističu nehuman način na koji se postupalo s Dibranijevom, koja je skinuta s autobusa punog školskih drugova i drugarica. Ministar Vals je pokrenuo istragu povodom tog slučaja.

Okolnosti pod kojima je devojčica privedena naime nisu sasvim jasne, ali se obe verzije događaja - i ona koju je dalo ministarstvo unutrašnjih poslova i ona koju je dala nastavnica, slažu u tome da se to nije dogodilo pred drugim učenicima.

Prema saopštenju pariskih obrazovnih vlasti do protesta je došlo u četrnaest škola. Po rečima Stivena Nasirija, portparola sindikata zaposlenih u srednjim školama FIDL, učenici traže da se njihove deportovane kolege strane nacionalnosti vrate u Francusku "pošto svako ima pravo na obrazovanje".

U subotu je još jedan 19-godišnji učenik pariske srednje škole deportovan u Jermeniju.

Ministar Vals se povodom slučaja Dibrani našao na udaru kritike i svoje socijalističke stranke. On smatra da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petoro braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila oko pet godina, odbijen zahtev za azil.

Poslanici francuske opozicije daju podršku Valsu, ističući da bi opoziv proterivanja poslao štetnu poruku kako su ilegalni imigranti u Francuskoj dobrodošli.

Pršlog meseca ministar Vals je, inače, izjavio kako većina od 20.000 francuskih Roma nema nameru da se integriše u društvo pa bi ih zbog toga trebalo vratiti u zemlje porekla.

  • 159

    18.10.2013 08:11
    26.08.1789.
    Пустите машти на вољу и ѕамислите да је у наслову уместо Француске Србија. Наставак приче сви знамо и осећамо већ две деценије!!!
  • 17.10.2013 13:47
    Nemci se nešto nisu bunili..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.