"Odlazak lekara u inostranstvo neće ugroziti zdravstvo"

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je da zdravstveni sistem Srbije nije ugrožen zbog toga što je prošle godine izdato oko 950 sertifikata lekarima za odlazak u inostranstvo.

"Zdravstveni sistem nije ugrožen jer nemamo povratnu informaciju. Nije taj broj pravi broj ljudi koji je zaista otišao u inostranstvo. Mnogi lekari, medicinske sestre i tehničari overavaju te licence, ali za određena studijska usavršavanja. Tako da broj koji odlazi nije adekvatan broju overenih sertifikata", rekao je Vekić.

On je rekao da od 2013. godine postoji "blagi porast" broja lekara koji žele da overe svoju licencu u Lekaroj komori Srbije da bi "pripremili i trasirali put odlaska u inostranstvo".

"Podatak od prošle godine se poklapa s brojem od 2014. godine, a to je oko 950 zahteva. To neće ugroziti zdravstveni sistem. To je tržišna priča na putu ka Evropi", kazao je Vekić.

Vekić je najavio da će narednih dana biti objavljen spisak sa oko 20 deficitarnih specijalizacija u Srbiji.

"Tu dominantno prednjaći pedijatrija, radiologija, anestezija, hirurške grane kako opšta hirurgija, vaskularna, kardiohirurgija... transfuziologija, patologija i opšta medicina zbog izuzetno visoke starosne dobi izabranih lekara", naveo je on.

Vekić je rekao da je u Srbiji bilo neadekvatno podmlađivanje kadrova u određenim specijalističkim granama i naveo primer pedijatrije, gde 60 odsto pedijatara ima od 55 do 65 godina.

Autor: Beta

  • zoi

    13.01.2016 11:33
    Sve sto treba da urade je da neukim partijskim kadrovima javnih preduzeca (kojima zapravo finansiraju stranke) skresu enormne i nicim zaskuzene plate i bonuse i taj visak prebace lekarima.
    Ovo bi, verujem, za 5 minuta zakljucila i moja pokojna baba.
  • mile

    13.01.2016 10:25
    Pa ionako gore od ovoga tesko da moze da bude

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.