Đaci bez nastave jer nemaju direktora: Kako će završiti školu?

Železničko industrijska škola u Smederevu zatvorena je i time je onemogućeno da 63 redovna učenika i oko 160 vanrednih završe školovanje.
Učenici škole, čiji je osnivač fabrika "Želvoz" u stečaju, tri dana nemaju nastavu jer nastavnici ne dolaze nakon što je inspekcija utvrdila da škola nema legalno izabrane organe upravljanja. Ministarstvo prosvete će zbog toga zabraniti rad škole, potvrđeno je u tom ministarstvu.
 
Učenici i njihovi roditelji okupili su se juče posle najave da će škola biti zatvorena. - Ostalo nam je još dva i po meseca do kraja školovanja i zbog propusta za koje nismo krivi sada ispaštamo, jer žele da zatvore školu - kaže jedna učenica četvrte godine.
 
Spisak problema zbog kojih školi preti ključ u bravu komplikovan je i podugačak. "Želvoz" nije po zakonu imenovao Školski odbor i direktora, te je prosvetna inspekcija još ranije naložila mere koje nisu sprovedene.
 
- Profesori nemaju zakonite ugovore, šest meseci nisu primili zarade i odlučili su da više ne dolaze na nastavu - kaže Biljana Bojanić, koju je nelegalni Školski odbor imenovao za direktorku, ali ona ponavlja da je i njen izbor nezakonit. Ona navodi da je opstanak ugrožen, jer je račun u blokadi za 36 miliona dinara.
 
- Ovo je dug "Želvoza", koji je, nakon što su mu blokirani računi, poslovao preko računa škole. Podignut je i kredit, stavljena škola pod hipoteku, a kredit nije vraćen, tako da je nama račun u blokadi mesecima - kaže Bojanićeva. 
 
Zgrada škole je vlasništvo "Želvoza" u stečaju, dok je zemljište na kojoj se nalazi, prema navodima radnika škole, u posedu "Železnica Srbije". U školi sumnjaju da je neko, kako kažu, bacio oko na ovu imovinu i da škola nije slučajno pred zatvaranjem.
 
Kako će završiti školovanje?
 
Bespomoćni roditelji su tražili pomoć Grada kako bi sačuvali školu i zaštitili decu. - Da li će neko snositi odgovornost ukoliko ostanu bez diploma o završenom školovanju ili ako te diplome ne budu validne? - pita roditelj Radojica Keljanović. Odgovor iz resornog ministarstva nije ohrabrujući.
 
- Železničko-industrijska škola u restrukturiranju nije postupila u datom roku po nalogu inspekcijskog organa. Školski odbor ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a osnivač nije preduzeo mere u skladu sa zakonom, pa su se stekli zakonski uslovi da se školi zabrani rad - rečeno je za "Novosti" u Ministarstvu prosvete.
 
U ministarstvu kažu će svim učenicima omogućiti da nastave započeto obrazovanje u drugoj obrazovnoj ustanovi. Koja će to škola biti i pod kojim uslovima će učiti, nije saopšteno.
 
Škola, inače, poslednje dve godine nije upisivala nove generacije učenika. Danas ima 63 učenika trećeg i četvrtog razreda i 160 vanrednih učenika. Jedini u Srbiji imaju licencu za određene profile železničke struke. 
 
Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.