Studenti zauzeli salu, traže odustajanje od zakonskih izmena

Aktivisti organizacije "Studentski front" zauzeli su danas jednu od sala Rektorata Beogradskog univerziteta, zahtevajući odustajanje od najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju, kojima se, kako tvrde, ukidaju budžetska mesta i uvodi sistem "sufinansiranja" po linearnom modelu obračunavanja školarina.
Najavljena reforma, prema njihovom mišljenju, predstavlja diskriminaciju studenata iz materijalno ugroženih slojeva društva, odnosno diskriminaciju najvećeg dela omladine u Srbiji.
 
Saopštavaju da je cilj zakonskih izmena dodatan korak ka potpunoj komercijalizaciji obrazovanja i njegovog pretvaranja u privilegiju bogatih.
 
Dalje objašnjavaju da je zauzimanje jedne od sala Rektorata još jedan korak u "odbrani automonije" te institucije, koja je, kažu, više puta bila povređena.
 
To je, navode, bio slučaj i prilikom nedavnog gostovanja šefa delegacije EU Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, kada je došlo, tvrde, do hapšenja onih koji su na miran način protestvovali zbog toga.
 
Najavljuju dalju borbu svim civilizovanim sredstvima protiv narušavanja kvaliteta obrazovanja i autonomije naučno-obrazovnih institucija, koja se provodi "indoktrinacijom studenata i pretvaranjem fakulteta u poligon za promociju zvanicnika EU i NATO pakta".
 
Blokadom Rektorata, poručuju iz te organizacije, obeležavaju i Dan studenata 4. april.
 
Autor: agencije
  • pera

    02.04.2016 10:37
    ..
    Vec po imenu vidis da su nacosi. Omladina DSSa, Dveri i tako tih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.