Pravo da glasa ima 6.737.808 miliona birača

Republička izborna komisija objavila je da će na parlamentarnim izborima u Srbiji pravo glasa imati 6.737.808 birača.
Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je rekao da su to podaci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
Đurđević je kazao da je taj broj manji za nešto više od 30.000 u odnosu na izbore održane u 2014. godini.
 
RIK do srede u ponoć zaključuje zbirnu listu stranaka
 
 
Glasački listić biće štampan na papiru boje PANTONE 5315U, led siva, dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije biti štampan na papiru boje PANTONE 691U, odnosno prljavo roze boje, odlučio je RIK. Štampanje obrazaca za izbor narodnih poslanika biti u 33 varijante na 12 različitih jezika, u zavisnosti od opština.
 
Građani će na izborima moći da glasaju za liste i to na prvom mestu na biračkom listiću biće lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", potom lista "Za pravednu Srbiju - Demokratska stranka (NOVA, DSHV, ZZS)", dok će pod brojem tri biti lista "Ivica Dačić - SPS, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma“.
 
Sledeća na biračkom listiću biće lista "Dr Vojislav Šešelj - SRS", potom koalicija Dveri i demokratske stranke Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović i lista Saveta Vojvođanskih Mađara - Pastor Ištvan.
 
Na izborima učestvuje i lista Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - LDP, LSV, SDS, lista "Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", kao i lista SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin".
 
Građani će moći da glsaju i za listu "Za slobodnu Srbiju – ZAVETNICI – Milica Đurđević", listu Grupa građana "Za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec", listu Ruska stranka - Slobodan Nikolić, kao i listu Republikanske stranke - Nikola Sandulović, zatim za liste "Dosta je bilo - Saša Radulović" i "Borko Stefanović - Srbija za sve nas".
 
RIK bi trebalo da odluči i o listama Grupa građana "Dijalog mladi sa stavom - Stanko Debeljanović", "Dokazano - profesor dr Danica Grujičić - Vlaška lista", kao i "To smo mi - Vladimir Zaharijev". Komisija bi trebalo da potvrdi i liste Demokratski pokret Rumuna Srbije - stranka Rusa Srbije, Romsku listu Srbije, U inat - složno za Srbiju, Stranku Rize Haklimija i Jedinstvene ruske stranke.
 
Građani će moći da glasaju na 8.378 biračkih mesta, od čega 29 unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i 38 u inostranstvu.
 
Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopšteno je 9. marta da je na taj dan u Jedinstveni birački spisak upisano 6.734.802 birača i da će ukupan broj birača sa pravom glasa objaviti RIK i to 72 sata pre održavanja izbora.
 
Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande, počinje 21. aprila u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 24. aprila u 20h.
 
Glasanje 24. aprila traje od 7 do 20 sati, a izborni rezultat RIK treba da objavi najkasnije 28. aprila u 20 sati.
 
Autor: agencije
  • zivan

    10.04.2016 09:42
    Prevelik broj, u Srbiji ima oko 7.140.000 stanovnika, nije moguce da mladjih od 18 godina ima tek 384.000, 5,5 odsto ukupnog stanovnisstva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija