Srednjoškolci koriste knjige iz prošlog veka

Đaci srednjih škola na časove idu uglavnom samo sa sveskom, a nijedan izdavač neće da štampa udžbenike za 901 predmet jer im se ne isplati zbog malog tiraža.

Zato većina naslova za srednjoškolce datira iz osamdesetih, devedesetih godina prošlog veka, a ima i starijih. Iako stručnih naslova nema ili ih je pregazilo vreme, Nacionalni prosvetni savet već tri meseca ne usvaja Standarde kvaliteta udžbenika, neophodne za odobravanje novih knjiga, ali i priručnika, koji bi u stručnim školama mogli privremeno da zamene udžbenike.

Zato je ministar Srđan Verbić odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo i lično da potpiše i usvoji Standarde preskačući NPS. To će uraditi na inicijativu Koalicije srednjih stručnih škola koje godinama ukazuju na manjak literature i činjenicu da već postoje priručnici koje su nastavnici pisali, ali bez standarda kvaliteta ne mogu da dobiju zeleno svetlo.

Među đačkom literaturom ima stotine "oldtajmera" a rekorderi su knjige pisane sedamdesetih godina prošlog veka. Tu prednjače knjige iz kojih deca uče informatiku, geološke i geografske predmete, mašinstvo i elektrotehniku, kao i jezike.

Manjak udžbenika je veliki problem jer smanjuje kvalitet nastave, rekao je Milan Vukobrat, predsednik Koalicije srednjih stručnih škola i dodao da su upravo zato priručnici i predloženi, jer izdavači zbog niskog tiraža neće da štampaju nove udžbenike.

"Čekali smo najduže što smo mogli da NPS uradi svoj posao i donese standarde, ali pošto to nije urađeno ministar će to uraditi. Tada ćemo moći da raspišemo javni poziv za priručnike, pa ako neki i nisu dovoljno dobri nek se posle dorađuju. Važno je da deca imaju iz čega da uče", zaključio je on.

Autor: Novosti

  • Naslov

    13.04.2016 16:08
    bi
    ..bio pompezniji da ste napisali da su knjige iz proslog milenijuma. Inace, i sama sam u proslom veku (milenijumu) zavrsila srednju skolu, a sasvim sam sigurna da ni onda knjige nisu bile starije od mene, tako da ste ipak preterali...
  • zivan

    13.04.2016 10:23
    Nissta neobiccno, mi inacce zzivimo u prosslosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija