Treba povećati broj časova đacima?!

Na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta čulo se da bi "trebalo omogućiti da učenici imaju više časova nedeljno, jer su među najmanje opterećenima u Evropi".
Rečeno je da bi zato trebalo menjati i Zakon o osnovama sistema obrazovanja, a ovakve ideje prvi je izneo upravo predsednik Saveta Aleksandar Lipkovski.
 
Suprotno njegovom stavu, ministar prosvete Srđan Verbić u više navrata ponovio je da su deca u školama previše opterećena, jer škole ne poštuju zakon i prevazilaze propisani broj časova nedeljno. Zakon kaže da osnovci u nižim razredima smeju da imaju 20 časova nedeljno, a u višim 25, ali u njihovom realnom rasporedu su uvek dva-tri časa više.
 
Neki članovi NPS bliže su Verbićevom stanovništu i smatraju da nastavne planove treba krojiti prema deci, a ne prema nastavnicima i povećavati broj časova samo da bi se sačuvala radna mesta. Na nekoj od narednih sednica biće poznato da li će NPS i zvanično da zatraži veći broj časova u školama.
 
Na sednici su započete i izmene nastavnih planova i programa Filološke i Matematičke gimnazije, kao i odeljenja za talente gimnazija širom Srbije. Ove škole i dalje rade prema programima usvojenim još 1995. i 1997. godine. Izmene će do sledeće sednice predložiti radna grupa koju će činiti članovi NPS i Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
 
Autor: Novosti
  • Terješkova

    15.04.2016 19:30
    @Barracuda
    Baš me zanima štA bi Vi čitali? Ima nas koji volimo Mirine pesme i Ćosićeve romane!!
  • Mama srednjoškolca

    15.04.2016 09:36
    Jeste, možda u EU imaju više časova (uslovno rečeno), ali se na tim časovima sve odradi i deca ne nose kući ni knjige ni sveske, niti imaju domaće zadatke, niti treba kući da uče. A naša kada dođu iz škole posle 7 časova dnevno, treba da sednu da nauče sve ono što su u školi "radili" sa nastavnicima. Takođe, (npr. u Francuskoj) sredom nema škole, nego samo druženje i sportske aktivnosti za decu čiji roditelji rade i ne mogu da provedu celu sredu sa njima. Dalje, tamo nema privatnih časova na koje naša deca odlaze zbog "stručnosti" njihovih nastavnika, jer u EU ne može svaka bagra da radi u školi, što je kod nas uzelo maha, kao i u svim sferama života - stranačko zapošljavanje. I sad, da svi ti lezilebovići ne bi dobili otkaz - povećajte deci broj časova. Fenomenalno rešenje, tako se u ovoj državi rešavaju problemi.
    Osim toga, veronauci je mesto u crkvi, a ne u školi.
  • Roditelj

    14.04.2016 09:56
    ????
    Pozivam uvazenog A. Lipkovskog da vidi kako dete u 2. razredu osnovne skole izgleda posle petog casa. Molim, prestanite sa uporedjivanjem sa EU. Zasto opteretiti decu? Treba im omoguciti da u skoli stvarno kvalitetno rade i uce,a posle da se igraju. A ne da sede na po 5-6 casova i posle nisu ni za ucenje ni za igru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.