Agencija ispituje ima li korupcije pri izboru udžbenika

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da u Zakonu o udžbenicima nisu sasvim jasne odredbe o kriterijumima za izbor udžbenika, a da će formirana Radna grupa definisati koji su rizici korupcije u postupku izbora udžbenika.
Ona je ocenila da je ovaj zakon bolji od prethodnog, kao i da je zaključeno da je potrebno formirati ekspertsku Radnu grupu koja će analizirati primenu zakona, definisati koji su rizici korupcije u postupku izbora udžbenika i predložiti rešenja koja su primenljiva u Srbiji.
 
“To znači da treba da pronađemo najbolja rešenja za našu zemlju. U kasnijim fazama, po potrebi će u rad radne grupe biti uključeni i policija i tužilaštvo”, navela je ona i dodala da je sastanak organizovan na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, koja je procenila da je reč o “stvari od prvorazrednog nacionalnog značaja”.
 
Nastavnici nisu korumpirani
 
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković ocenila je da nastavnici ne mogu biti izvor korupcije kada je reč o postupku izbora udžbenika. “Sve dok mislimo da je izvor korupcije nastavnik koji izabere ovu ili onu knjigu, na sporednom smo koloseku. Prvo smo dozvolili da učitelj bira. Da iskoristi svoje znanje i iskustvo u izboru, a onda smo ga, po ko zna koji put ponizili”, kazala je Jankovićeva.
 
Komentarišući navode da novi Zakon o udžbenicima nije dao očekivani rezultat u sprečavanju zloupotrebe u postupku izbora udžbenika zbog korupcije i podsticanja nastavnika, Jasna Janković je rekla da ne prihvata takve ocene. “Niko mi do sada nije argumentovano pokazao da su bilo koja moja koleginica ili kolega krivi za haos u svetu udžbenika. Postoji osam bukvara za prvi razred! Kako za to može biti kriv onaj ko radi s decom”, upitala je Jankovićeva.
 
Predsednica USPRS-a ocenila je da je “skandalozno” i to što nedostaju udžbenici i priručnici za oko 900 predmeta za srednje stručne škole. “Izgleda da su udžbenici postali prve žrtve liberalizacije obrazovanja. Tamo gde nema zarade, nema ni udžbenika. Ko još o tome brine? Znam da je najstarija knjiga koja se, kao, koristi u srednjim stručnim školama iz 1970. godine. Treba li ovo komentarisati”, navela je ona.
 
Predsednica USPRS rekla je da se menjaju i “vlade i ministarstva i ministri, ali konsenzus ostaje, obrazovanje nikome nije prioritet”.
 
Autor:  Beta
  • cane

    18.04.2016 08:10
    Treba nam nova Agencija
    Treba nam nova Agencija za borbu protiv korupcije ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i drugim zloupotrebama u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.

    link: https://www.scribd.com/user/232074598/OCD-INTEGRITET
  • Terješkova

    16.04.2016 20:53
    Bilo kako bilo udžbenici su katastrofalni!! Izdavači prvo podmite državu a posle jadne nastavnike i školovanje besplatno!! Ej knjige za 4 razred 7000, bezobrazluk!!
  • prosvetna jadnica

    16.04.2016 18:10
    Po obicaju se komentarise da ima korupcije pri izboru udzbenika. Pronadjite onda te skole koja su dobila sredstva, ili nastavnike, pa lepo objavite spisak, nemojte uvek stavljati sve u isti koš. Što se tiče ekskurzija, sve koje se trenutno organizuju su ilegalne. Pametnom dosta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.