Pilot poginuo u padu aviona kod Srebrnog jezera, uzrok ljudski faktor

U padu manjeg aviona kod Srebrnog jezera poginuo je pilot.
Avion Piper 28 Cherokee srušio se oko 16 sati. Kako RTS saznaje u Hitnoj pomoći, telo je pilota je izgorelo i teško je identifikovati ga.
 
Iako još nije zvanično potvrđeno, u padu letelice stradao je biznismen Zoran Petrović Petrika, a urednik specijalizovanog portala TangoSix koji se bavi vazduhoplovstvom Petar Vojinović rekao je u vestima B92 da je verovatan uzrok tragedije ljudski faktor.

"Retko se dešava da tehnika zakaže ukoliko je avion redovno održavan. Ovde se radi o jednomotornom niskokrilcu, jednom od najpopularnijih aviona za sportske letove, malo je stariji, ali je standard u Srbiji takav da se uglavnom koriste letelice proizvedene u ’60. ili ’70. godinama", rekao je Vojinović.

Avion je pao okrenut kljunom na dole i odskočio je tri puta. Avion je najverovatnije preleteo Veliko Gradište i Srebrno jezero, nakon čega se spustio na neku vrstu malog aerodroma. "Pored osnovnih pravila da je pilot odgovoran za sve što se dešava u avionu, Direktorat civilnog vazduhoplovstva proverava ispravnost letelice, kao i plan i program obuke pilota, objavljanje dozvole i tako dalje", dodao je Vojinović.

On je podsetio da je Zoran Petrović imao incident 2005. godine, ali dodaje i da je od tada on morao da bude kontrolisan i morao je da obnavlja letačku dozvolu. Tada je Petrović sa još trojicom putnika avionom uleteo u Dunav, ali ih je spasila posada broda koji je plovio nedaleko od mesta nesreće.
 
Kako portal Tango Six saznaje, pao je avion registarske oznake YU-DMY (proizveden 1965. godine) koji je registrovan u privatnom vlasništvu i baziran na sportskom aerodromu "Kostolac".
 
Glavni istražitelj za istraživanje vazduhoplovnih udesa i ozbiljnih nezgoda i njegov dežurni tim na putu su ka mestu nesreće, navodi Tango Six.
 
Uskoro opširnije. 
 
Autor: N1/RTS/B92
  • Bugi Vugi

    16.04.2016 22:54
    Primetio bih da ovo nije prvi biznismen koji je ovako stradao. Na zalost u nasem vazduhoplovstvu ima propusta i onima sa dubljim dzepom se gleda kroz prste. Ne zelim nikome nista lose. Ne treba svako da dobije PPL, instruktori i oni koji su izdali dozvolu moraju odgovarati a ne da se zazmuri i kaze ljudska greska.
  • Maja

    16.04.2016 19:03
    R.I.P.
    Oprez uvek ispred svega!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija