Sve manja sloboda medija u svetu, Srbija na 59. mestu

Sloboda medija znatno je pogoršana u celom svetu 2015. godine, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, saopštila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja je danas objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

"Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu", izjavio je generalni sekretar RBG Kristof Deloar.

RBG je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja", ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija