Prijava protiv Papovića zbog 5,5 miliona od EPS-a

Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) preti brisanje iz evidencije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, jer je dobila od Elektroprivrede Srbije (EPS) dve donacije ukupne vrednosti 5,5 miliona dinara.
Prema saznanjima Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, u prijavi se navodi da je predsednik NOPS-a Goran Papović potpisivanjem dva ugovora o donacijama sa EPS-om prekršio Zakon o zaštiti potrošača, zbog čega se traži da NOPS bude izbrisani iz registra.
 
Kako je u prijavi precizirano, Papović je prekršio Zakon o zaštiti potrošača u članu 136 koji zabranjuje da organizacije za zaštitu potrošača primaju novac kao i svaki vid donacije i bespovratnih sredstava od trgovaca.
 
U prijavi koju je ministarstvu protiv NOPS-a podnelo devet udruženja za zaštitu potrošača početkom februara ove godine, traži se da iz registra bude izbrisano i 12 udruženja, članica NOPS-a.
 
U prijavi se ocenjuje da NOPS nije dobio novac da štiti interese potrošače, već interese EPS-a kao donatora.  
 
Kako se navodi u ugovoru vrednom 4,5 miliona dinara, NOPS se obratio EPS-u tražeći novac za "promovisanje sprečavanja krađe električne energije".
 
“Ugovor nesumnjivo dokazuje da je reč o donaciji kao obliku nezakonitog finansiranja organizacija potrošača i saveza, jer se ističe da primalac donacije sa zahvalnošću prima novčanu donaciju i obavezuje se da će sredstva po osnovu donacije upotrebiti na namene i na način opisan u članu 1 i članu 2 ugovora, a što znači da će štititi interese donatora i da će se boriti protiv krađe struje u ime i za račun donatora”, navodi se u prijavi.
 
NOPS se ugovorom obavezao samo na razmenu informacije sa EPS-om, ali ne postoji sistem koji bi ispitao kako je NOPS iskoristio taj novac, pa ni u jednom slučaju nije dužan da EPS-u vrati novac. Prijava protiv NOPS-a odnosi se i na manju donaciju od milion dinara, koju je EPS takođe dao za promovisanje aktivnosti na sprečavanju krađe struje.
 
U odluci EPS-a o donaciji koju poseduje VOICE, tadašnji direktor tog preduzeća Aleksandar Obradović navodi da je "prepoznao potrebu za finansiranjem NOPS-a".
 
“Odlukom je pored ostalog definisano da se odobravaju sredstva za pružanje pomoći za aktivnost od zajedničkog interesa za JP EPS i više, ili sva privredna društva koja će se u okviru planiranog iznosa realizovati za namene i na način koji odredi direktor JP EPS”, navodi se u odluci.
 
Papović kaže da je prijava protiv njega degutantna, kao i da je novac dobijen za finansiranje projekta NOPS-a, što je, kako kaže, po zakonu. "Iako dotiraju, novac nigde nije predviđeno da EPS učestvuje u radu udruženja. Taj projekat stoji i u ministarstvu i realizovan je, a predlog za brisanje svih članica NOPS-a je bolestan", kaže Papović. On dodaje da u zakonu postoje "nesrećne" formulacije, ali da udruženja za zaštitu potrošača ne mogu da se samofinansiraju. “Ono što se dešava može se opisati narodnom izrekom 'Dršte lopova da se Vlasi ne dosete', a verujem da će za izbacivanje u Savetu potrošača glasati samo oni koji su potpisali prijavu, što neće biti dovoljne, jer ukupno ima 25 ili 26 organizacija”, dodaje Papović. 
 
On tvrdi da EPS nije morao da raspiše javnu nabavku da bi dodelio donaciju NOPS-u, kao i da savesni potrošači imaju korist od realizacije ovog projekta. Kako kaže, poziva i druga udruženja da budu inventivna i pišu projekte, pa će tako finansirati svoj rad legalno.
 
Opširnije priču čitajte OVDE.
 
Foto: Medija centar Beograd
  • Terješkova

    23.04.2016 20:22
    Biće da nije bila struja dovoljno jaka pa je bubašvaba ostala cela!!!
  • Gradžanin

    23.04.2016 20:17
    Prikriveno
    Papović je dobio pare da ne "talasa" kod uvođenja akcize na struju, gde je nezakonito utvrđena osnovica akcize!!!
    Naime, akciza na duvan, naftu, alkohol, i sve ostale akcizne proizvode, se plaća na cenu po jedinici mere(proizvedene ili prodate) a "pametni" za struju proglasili osnovicu u koju ulazi i naknada za izdavanje računa, kao i angažovana snaga??? A trebalo je cena struje puta količina!!!!
  • Steva-NS

    23.04.2016 18:49
    Veruj keru,ne veruj NOPS-u !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija