Većina mladih i dalje živi od roditeljskog dinara

Svega pet odsto mladih nema finansijskih problema i može da kupi šta god poželi, a svaka osma mlada osoba nema dovoljno novca da kupi obuću i odeću.
Više od dve trećine mladih u našoj zemlji, starosti od 16 do 30 godina, živi u svojoj momačkoj ili devojačkoj sobi. U blagodetima produžene adolescencije češće uživaju mladići nego devojke te starosne dobi, a mladi na selu češće žive pod roditeljskim krovom nego mladi u gradu.
 
U brak stupa tek svaki deseti muškarac u dvadesetim godinama i svaka peta njihova vršnjakinja. Svega devet odsto mladih postaju roditelji pre 30. rođendana.
 
Skoro svaka druga mlada osoba koja je završila školovanje nezaposlena je, pa ne čudi podatak da gotovo dve trećine mladih u Srbiji izdržavaju roditelji.
 
Ovo su samo neki od upozoravajućih podataka iz studije "Mladi u Srbiji 2015. godine", koja predstavlja deo međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom Fridrih Ebert fondacije i Šel studije o mladima, i sprovodi se od 1953. godine i od 2011. uključuje i region jugoistočne Evrope. Uzorak je činilo 1.186 ispitanika, starosti od 15 do 30 godina u urbanim i ruralnim naseljima Srbije.
 
Komentarišući činjenicu da veliki broj mladih u Srbiji nema nijedan "atribut odraslosti" kao što su život van roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijska nezavisnost, dr Dragan Stanojević, jedan od autora ove studije, kaže da naša zemlja pripada tzv. mediteranskom krugu zemalja u kojima se u manjoj meri podstiče samostalnost dece i u kojima mladi kasno napuštaju roditeljski dom i ostaju finansijski zavisni od roditelja, sa kojima imaju jake emocionalne veze.
 
"Odlaganje roditeljstva je globalni trend prouzrokovan produženim obrazovanjem, nestabilnim tržištem rada i novim stilovima života", navodi Stanojević.
 
Ipak, Srbija se svrstava u red evropskih zemalja sa relativno ranim sklapanjem braka i rađanjem – prema statističkim podacima iz 2014. godine, prosek godina pri rađanju prvog deteta bio je 27,5 godina.
 
Ostatak rezultata i mišljenja stručnjaka pročitajte na sajtu Politike
 
Autor: Politika
  • DjakoN

    25.04.2016 14:53
    Tuga...
    Ovo je uzas,idem sto dalje iz ove prelepe zemlje...
  • Ooooo

    25.04.2016 12:08
    Ma jok. Živeće od penzije koju će im dati Alek kad Srbija uđe u EU.
    Taman dok ostare. A penzija će da bidne 20 eur, svaki mesec u đep!
  • pera

    25.04.2016 11:47
    mozda se novom mandatu zaposle u marketingu cistoce pa im bude bolje. nisu valjda dzabe bili siguran glas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija