Pad slobode medija u Srbiji

Srbija se nalazi među 19 zemalja sa najvećim padom slobode medija u 2015. godini i zabeležila je pad od pet poena u odnosu na prethodnu godinu, prema danas objavljenom izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus (Freedom house) koja je i ove godine svrstala Srbiju u listu delimično slobodnih zemaja po pitanju medija.
Srbija je sa 45 poena na rang listi u Evropi na 36. mestu po medijskim slobodama, a na 87. mestu na globalnoj rang listi. Prošle godine je imala 40 poena i bila 80. na globalnoj listi, što znači da je pala za sedam mesta. U rangiranju Fridom hausa nula poena je najbolja, a 100 poena najgora ocena.
 
Među zemljama u regionu koje su na globalnoj rang listi ispod Srbije su Bosna i Hercegovina (104), Albanija (106), Makedonija (136) i Kosovo (96) koje je posebno rangirano. Iznad Srbije u regionu su Hrvatska (84), Crna Gora (80) i Bugarska (78). Među zemljama koje su najviše nazadovale po slobodi medija sa istim padom kao Srbija, od pet poena, su još i Francuska i Jemen, a na tom spisku iz Evrope se nalaze još i Mađarska, koja je pala za tri poena i Makedonija koja je nazadovala četiri poena.
 
Kako se navodi u izveštaju pad u slobodi medija u Srbiji posledica je "neprijateljske retorike vlade premijera Aleksandra Vučića prema istraživačkim novinarima, prijavljene cenzure novinara i medijskih kuća i smanjenja raspoloživosti kritičnog i nezavisnog izveštavanja".
 
Od 199 zemalja i teritorija razmatranih 2015, ukupno 62 su procenjene kao slobodne (31 odsto), njih 71 (36 odsto) je rangirano kao delimično slobodno, a 66 (33 odsto) kao neslobodne.
 
Autor: Beta
  • Porobljen narod

    28.04.2016 09:39
    Tako je u svakoj marionetskoj državi. Predstava o slobodnim izborima, savršeno režirana, svi isplaćeni na vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.