Incidenti po završetku sednice RIK

Po završetku sednice RIK-a, gde su proglašeni rezultati izbora sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, došlo je do incidenta kada su predstavnici pokreta Dveri verbalno napali predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića.

Nezadovoljni najnovijim rezultatima, prema kojima su ostali ispod cenzusa sa 4,99 odsto osvojenih glasova, predstavnici Dveri, među kojima i lider Boško Obradović, uzvikivali su "kako vas nije sramorta, smete li pred narod...".

U gužvi je došlo i do koškanja, a incident je prekinut pošto su Đurđević i Kovačević napustili prostorije Skupštine Srbije.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević najoštrije je osudio incident po završetku sednice te komisije, kada su članovi pokreta "Dveri" verbalno i fizički napali članove tog organa, navodeći da je to kulminacija pritisaka koje danima trpi RIK. On je rekao da je slučaj prijavljen policiji i da RIK očekuje od nadležnih organa da omoguće toj komisiji da izbore, budući da se ponavljaju na 15 biračkih mesta, sprovedu do kraja u normalnoj atmosferi, bez uvreda, napada, pritisaka.

"Želeo bih da u ime RIK i u svoje lično ime najoštrije osudim incident koji se dogodio posle sednice RIK-a, gde su saopšteni preliminarni rezultati glasnja. Iako su u pitanju preliminarni rezultati, jer će se glasanje ponoviti na 15 biračkih mesta, lista koja je na samom cenzusu i koja ima velike šanse da uđe u parlament, vršila je od nedelje strahovit pritisak", rekao je Đurđević, podsećajući da im je dozvoljen uvid u birački materijal i prisustvo sednicama RIK-a. Taj pritisak je, kako je rekao, kulminirao noćas, gde su najpre sa galerije uzvikivali uvrede, a posebno je nedopustivo da napadnu članove RIK-a, među kojima jednu koleginicu, u prostorijama Skupštine.

"Ja sam od nedelje govorio da RIK  trpi velike pritiske, nikada se nije dešavalo da se svakodnevno drže konferencije za novinare ispred sale u kojoj RIK radi", naveo je Đurđević, odbacujući navode Dveri da su izbori pokradeni. Kako je napomenuo, nedopustivo je da se u Skupštini na takav način primitivno vređaju članovi RIK-a i da se nasrće na koleginicu.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je, nakon sednice RIK-a na kojoj je saopšteno da je koalicija Dveri-DS S osvojila 4,99 odsto glasova, da su najnoviji rezultati izbora pokazali da je ta koalicija bila u pravu kada je govorila da je u pitanju izborna krađa.

"Ovo je epilog na koji ukazujemo više od četiri dana, da je u RIK-u na delu neviđena izborna manipulacija i krađa kakva nije zabeležena u istoriji srpskog parlamentarizma. Četiri dana brojati dva odsto glasova samo da bi na kraju taj reultat pokazao da je naša koalicija na 4,999 ili u prevodu za jedan glas ispod cenzusa", rekao je Obradović. On je upitao da li postoji ijedan čovek na svetu koji može u to da poveruje.

Obradović očekuje da će javnost i svi koji drže do demokratije dići svoj glas protiv, kako tvrdi, bezakonja. On je rekao i da niko nije napao fizički članove RIK-a nakon sednice, već da je bilo suprotno - da su članovi te komisije nasrnuli na predstavnike Dveri, koji su ih pitali da li ih je sramota.

Autor: Tanjug

  • Ana

    02.05.2016 06:37
    Ko zeli da vidi kako je zavrnuta ruka toj zeni neka pogleda snimke sa fejsbuk stranice stranke Dveri. Ako koza laze, rog ne laze.
  • Brle

    29.04.2016 15:37
    ...
    Te komisije i u republici i u pokrajini uzimaju lepe dodatke na platu(kazu po 15-tak hiljada mesecno)i tako cetiri godine...za prodaju magle...konkretno u pokraini pola javnih nabavki u upravi za opste poslove i veliki neradnicki deo zaposlenih u skupstini su u izbornoj komisiji....kako samo stignu sve da postignu????narode ovako vise ne ide...Direktorcici se poceli sklanjati sa polozaja i zavlace se u kojekakve sektore kao toboze niko nece pitati odakle im toliko od plata koje su 100.000din.Bitno je voziti sluzbena auta i krkati dzabe....
  • ponižavajuće

    29.04.2016 11:47
    Ovde je najmanje važno ko je u pitanju, koja stranka ....da li Dveri,DS, DSS, LDP,DJB ili SRS...činjenica da je neko sebi uzeo za pravo da prekraja narodnu volju u 21 veku da lažira izbore,manipuliše sa rezultatima, dok su nam kolektivno svima usta puna EU i "evropskih vrednosti" je zastrašujuća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.