Inspekcijski zakon oterao ilegalne taksiste, registruje se više restorana

Posle praznika počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru koji je stupio na snagu krajem jula prošle godine. U avgustu je 70 odsto skočio broj registrovanih preduzetničkih radnji u odnosu na prethodne mesece, rekla je ministarka Kori Udovički.
Od početka ove godine, koja je proglašena Godinom preduzetništva, zaključno sa 27. aprilom, u Srbiji je broj preduzetničkih radnji veći za 3.020, podatak je Agencije za privredne registre. U istom periodu, u registar je upisano 10.043 preduzetnika, a obrisano ih je 7.220, što je opet plus za njih 2.823.
 
Najviše je u 2016. osnovanih restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata - 745, a slede usluge pripremanja i posluživanja pića sa otvorenih 608 radnji.
 
Biznis koji se odnosi na računarsko programiranje zauzeo je treće mesto sa otvorenih 473 firme, a slede frizerski i kozmetički saloni sa 396 otvorenih radnji u ovoj godini.
 
Na petom mestu su firme koje se bave konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, kojih je u ovoj godini registrovano 376.
 
U ovoj godini, zaključno sa 27, aprilom, najviše je brisanih delatnosti taksi prevoza - 522, a na drugom mestu su trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, kojih je obrisano 431.
 
U istom periodu je obrisano 430 restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kao i 410 radnji koje se bave uslugama pripremanja i posluživanja pića, dok je obrisano i 334 firmi koje se bave drumskim prevozom tereta.
 
Kad se podvuče crta, građani su u ovoj godini skloniji da se bave sopstvenim biznisom nego u 2015. iako je i prethodne godine bilo više novoosnovanih nego brisanih radnji.
 
"Ono što se sad dešava je suština zakona, mora taj nadzor da bude zasnovan na planovima, a planovi na realnoj proceni rizika. Zašto bi inspekcija dolazila tri puta kod vas, a nijednom kod nekog drugog? To dozvoljava veliku proizvoljnost. Drugi problem, koji se sada otklanja, je da dođe inspekcija a da vi ne znate šta će da vas udari. Sada građani, odnosno privredni subjekti mogu da očekuju da kada dođe inspektor mogu tačno da znaju šta da očekuju - da se prođe kroz kontrolnu listu i mogu unapred da se pripreme za inspekciju jer znaju šta to treba da bude usklađeno i kako. Stvar je u promeni odnosa, nije cilj Zakona da uhvati nekoga u grešci nego da ih sprečava", rekla je za RTS ministarka za državnu upravu Kori Udovički.
 
Podsećanja radi, Vlada Srbije je ovu godinu proglasila Godinom preduzetništva, u okviru koje je u startu onima koji su se odlučili za sopstveni biznis na raspolaganju 33 programa podrške, vrednih 16 milijardi dinara, od čega 4,4 milijarde čini bespovratna pomoć.
 
Inače, u Novom Sadu je takođe sve više preduzetnika, ali je zanimljivo da trećina njih posluje potpuno ilegalno. Novosadska inspekcija rada je tokom prva tri meseca ove godine kaznila 28 neregistrovanih novosadskih privrednika, što je više od svih kazni izrečenih prema ovim ilegalcima prošle godine. Podaci inspekcije pokazuju da je među privatnicima najviše neregistrovanih frizerskih salona, autoservisa i perionica, kao i zanatskih radionica.
 
Reakcije legalnih privrednika, kao i reč nadležne inspekcije, pročitajte u našem tekstu OVDE.
 
Autor: 021, Tanjug, RTS
  • goxns

    04.05.2016 12:40
    juju
    drugim rečima kad bi se svi sami šišali i kuvali kafe i ručkove, privreda Srbije bi propala...e jadni smo ...
  • Jaca

    03.05.2016 09:10
    pamet
    Dobar potez,nece vise baka Mara moci da proda deset jaja pa kupi sebi lek i plati lekara, koji je drzava duzna da joj obezbedi ali nije, jer su njeni sluzbenici ogrezli u korupciju.
    Korupciju inace drzava resava jednog dana u godini pa ko nastrada.
    Udjite samo u salter salu GSUP-a Novi Sad pa ce vam biti jasno koliko je drzava uredjena.
    Plafon mracan sala mracna fale sijalice i lusteri objasnjenja-obavestenja konfuzna i necitka, prljavi podovi i pultovi,pocepane stolice,jos uvek komunisticki salteri i saginjanje nad njima .E tu postaje jasno svakom gradjaninu i strancu koji dodje da se prijavi i mozda sutra zapocne posao ili investiciju, koliko ova drzava dobro funkcionise a gradjani je debelo placaju.
  • Železna palica

    03.05.2016 08:56
    Pre ili kasnije rešiće sve probleme sive ekonomije vezane za one koji zaista zarade po jedan ili više prosečnih dohodaka. A onda, pošto neće imati posla - okomiće se na obične ljude.
    Na one koji se par ili nekoliko hiljada neprijavljene zarade mesečno uspevaju da plate lekara ili lekove koje im država ne da, ili dodatnu hranu za decu.
    Nemojte sumnjati da tako neće biti. Kada neko u Srbiji nije iskoristio zakon za bahaćenje ili ličnu korist? Prokukaće i prodavci cveća na pijaci. Svi frizeri po stanovima - "opasni po ekonomiju države Srbije". Setiće se ljudi i za koga su glasali, i ko je zakon doneo i koliko oni lično imaju bilo kakvog pomaka u životu na bolje od toga.
    Pre ili kasnije, počeće izbori na ulicama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.