Jedemo sve manje hleba

Za poslednjih devet godina potrošnja hleba u Srbiji je pala za 17,97 kilograma po stanovniku, pa smo se po tome značajno približili evropskim standardima.

Tako bar pokazuju podaci iz analize o potrošnji stanovnika, prema kojima je 2006. godine za 365 dana svako od nas pojeo 101,5 kilograma, a devet godina kasnije samo 83,71 kilogram. Ta potrošnja je manja za čak 290 grama od onoga što godišnje pojede jedan Nemac, pa glas koji Srbe bije da jedu najviše hleba u Evropi odlazi u istoriju.

Ako se pogleda po regionima, Beograđani su već postali veći Evropljani i od Nemaca i Danaca, a sa Austrijancima su u istoj ravni. Stanovnici srpskog glavnog grada godišnje na trpezi imaju 70 kilograma ove namirnice, koliko i Austrijanci, Nemci (84) i Danci (72 kilograma). Beograđani smanjenu potrošnju hleba nadoknađuju pecivom, kojeg pojedu 10 kilograma godišnje, dok je konzumacija ovog značajno skupljeg proizvoda od žitarica u nerazvijenim područjima upola manja.

U tim krajevima je, međutim, hleb i dalje dominantna namirnica, pa se tako u južnoj i istočnoj Srbiji pojede 92 kilograma po glavi stanovnika za godinu dana.

Stručnjaci imaju različita mišljenja o tome zašto je došlo do tako drastičnog pada konzumiranja nekada najzastupljenije životne namirnice u Srbiji. Nekima je to signal da je siromaštvo otišlo toliko daleko da više ni sirotinjsku namirnicu ne možemo da priuštimo, dok drugi tvrde da nas je način života naterao da batalimo hleb. 

Više o ovome možete pročitati na sajtu Blica.

Autor: Blic

  • zdravlje

    04.05.2016 12:12
    Otkad sam smanjio konzumiranje hleba , bureka i ostalih teskih testa osecam se zdravije i poletnije.
  • r.

    04.05.2016 12:10
    Dok Evropljani ne jedu hleb jer cuvaju zdravlje dotle ga mi jedemo manje zbog siromastva.
  • :P

    04.05.2016 11:43
    To je sjajna vest, nista mesa, manje hleba, mlecnih proizvoda, na kraju cemo malo i hladne vode da pijemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.