FOTO: Ulje proizvedeno u Srbiji izvozimo u Emirate, pa ponovo uvozimo?

Veliki suncokret na etiketi, baš kao sa vojvođanskih polja, ali ga okružuju srpskom potrošaču nepoznata arapska slova.

I plastična flaša ulja sasvim je nalik na one u koje ga pakuju svi domaći poznati srpski proizvođači. Tek sitnija slova na deklaraciji otkrivaju sasvim neverovatan put ove boce kupljene u jednoj beogradskoj prodavnici. Ulje je proizvedeno u Srbiji, izvezeno u Ujedinjene Arapske Emirate i nanovo uvezeno sa Bliskog istoka.

Fotografija flaše koja je obišla pola sveta kruži danima društvenim mrežama. Jestivo suncokretovo ulje proizvedeno je u pogonima "Viktorija ojla" iz Šida. Na raf je stiglo iz uvoza, i to iz UAE. Uvoznik je "Žitoprerada agro" iz Banatskog Karlovca.

"Gledam majku kako sipa ulje u tiganj i vidim nešto neobično - arapska slova na ulju. Ulje je napravljeno ovde, izvezeno u Emirate za potrebe Iraka, a ponovo uvezeno u Srbiju", priča jedan Beograđanin.

U "Viktorija ojlu" objašnjavaju da su oni isključivo proizvođač ulja. "Viktorija ojl ne izvozi i nikada nije izvozila ulje u Ujedinjene Arapske Emirate. U okviru programa 'Privatna marka', Viktorija ojl je proizvodila ulje za nekoliko domaćih i inostranih kompanija. Nismo upoznati sa daljim postupanjem sa tim uljem i pozivamo nadležne organe da utvrde o kom ulju je reč i na koji način se njime dalje trgovalo. Jestiva rafinisana suncokretova ulja koja proizvodi Viktorija ojl su jednakog kvaliteta, u skladu sa najvišim standardima prehrambene industrije, što potvrđuju brojni sertifikati i nagrade koje naša ulja osvajaju u zemlji i inostranstvu", kažu u "Viktorija ojlu".

Nažalost, nije bilo moguće doći do uvoznika, koji bi jedini mogao da odgovori gde je računica u ovom poslovnom poduhvatu. Firma "Žitoprerada agro" je vlasništvo indijskog državljanina Šahtaj Šaji ul Mulk Navaba. Za ovu firmu ne postoji naveden nijedan telefon, niti na sajtu, niti u podacima Agencije za privredne registre. Na deklaraciji piše da je izvoznik iz UAE "Mulk foldings F.Z.C.". Ova firma ima predstavništvo baš u Banatskom Karlovcu, i to na istoj adresi kao i "Žitoprerada agro".

Vlasnik uvoznika ovog zejtina u svom imenu i prezimenu sadrži ime Mulk, upravo kako je nazvana firma izvoznika iz UAE.

Autor: Novosti

  • /

    04.05.2016 21:19
    /
    vi jos ne verujete da ste 90-ih po buticima kupovali odecu a lekove u apotekama pristigle kao pomoc
  • Vidosava

    04.05.2016 20:53
    Videla sam ja i gore slucajeve
  • Kvazimodo

    04.05.2016 15:52
    Ovo koriste sve velike kompanije za alociranje profita na drugu kompaniju u "off shore" zoni da bi izbegle placanje poreza. Roba se po niskoj ceni i bez profita izveze, a onda se po maloprodajnoj uveze. Sva razlika u ceni i profit ostaju u UAE gde je stopa poreza mala i onda nam dolaze kao strani investitori i dobijaju 10k eur po zaposlenom i tretman za medalju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija