Pronađen aflatoksin u kukuruzu iz Srbije

Nakon dobijanja obaveštenja Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje za hranu (RASF) o tome da je u kukuruzu iz Srbije nađen aflatoksin, Fitosanitarna inspekcija obavila je kontrolu kod izvoznika i uzeti uzorci su poslati na analizu, koja je u toku, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Mediji su preneli da je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno obavestio nadležne službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza koji su poreklom iz Srbije.

U Ministarstvu navode da se notifikacija odnosi na nalaz aflatoksina B-1 u kukuruzu koji je namenjen za izvoz, odnosno kupcu u Italiji.

"Nakon dobijanja obaveštenja Uprava za zaštitu bilja – Fitosanitarna inspekcija izvršila je kontrolu kod izvoznika, pri čemu su uzeti uzorci i isti poslati na analizu u laboratoriju. Analiza uzorkovanog kukuruza još nije gotova", navode u Ministarstvu. Ukazuju na to da u poslednje vreme nije bilo notifikacija za povećan sadržaj mikotoksina u kukuruzu, za rod 2015. godine.

U toku 2015. i ove godine Fitosanitarna inspekcija je obavila kontrole kukuruza (rod 2015) kod oko 250 skladištara, odnosno poljoprivrednih gazdinstava, na prisustvo mikotoksina i tom prilikom uzela uzorke. Do sada je uzeto oko 700 uzoraka i kod 15 je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.

  • Terješkova

    06.05.2016 20:19
    Seljoberu kako ćeš tuđima verovati ako ne veruješ svojima?
    Mene zanima koncentracija tog mikotoksina koji je pronašla vajna Evropa, najeli se našeg kukuruza pa bi sada da spuste cenu, ciganska posla!
  • Sremčina

    06.05.2016 14:45
    Opet NATO!? Dokle ce nas taj NATO proganjati i posipati aflatoxin po nasem zdravom srBskom kukuruzu!????
  • psycore

    06.05.2016 12:38
    Opet se zla Evropa urotila protiv dobre i postene Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.