Srpsko ulje uvezeno iz Emirata ispravno, ali deklaracija nije

Ulje sa deklaracijom na arapskom jeziku koje se pre nekoliko dana pojavilo na rafovima prodavnica u Srbiji ispravno je, potvrdili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, u udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da nikako nije smelo da se desi da ono izađe na tržište bez prethodne provere i bez deklaracije na srpskom jeziku.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja je uzela uzorak radi ispitivanja, a izveštaj o ispitivanju je pokazao da je proizvod bezbedan. Pošiljka je bila namenjena, odnosno izvezena u Ujedinjene Arapske Emirate kao njihova donacija Iranu, a vraćena je zbog nepoštovanja rokova isporuke, po pismenoj izjavi podnosioca zahteva za povraćaj pošiljke", navode za "Danas" u Ministarstvu poljoprivrede.

Podnosilac zahteva za povraćaj te pošiljke je, kako ističu u ovom ministarstvu, bila firma "Žitoprerada" doo iz Beograda, a pošiljka nije imala tekst deklaracije na srpskom jeziku prilikom povraćaja.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograd kaže da ulje sa deklaracijom na stranom jeziku nije smelo da se nađe na tržištu.

"Najmanje što je trebalo uraditi jeste da se zabrani da se to ulje nađe na tržištu dok se ne ispita. Inspekcija je to morala da zabrani", ističe Bogosavljević.

On napominje da je onaj ko stavlja u promet robu odgovoran za to što se desilo, ali i inspekcije, koje bez obzira u čijoj je nadležnosti ovakav slučaj, od 1. maja po novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru treba da rade koordinisano.

Opširnije o ovoj temi može se pročitati OVDE.

  • Lud zbunjenog

    09.05.2016 05:40
    Dobijes ulje kao donaciju i onda ga vratis zbog nepostovanja roka isporuke. Ko tu koga zajebava?
  • /

    08.05.2016 12:42
    /
    najmanje sto je trebalo je ovakav clanak.
    nije sporan arapski na ambalazi nego marifetluk oko exporta/importa i angazovanje nekog arapa kao paravan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.