Kontrola hrane u nacionalnoj laboratoriji ni na vidiku

Država nema para za otvaranje nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje hrane u čije opremanje već pet godina nije uloženo ni dinara iz nacionalnog budžeta.

Neizvesno je takođe i kada će u Direkciji nacionalne referentne laboratorije u Batajnici početi kontrola kvaliteta mleka iako je oprema za te analize kompletno nabavljena prošle godine.

Uprkos optimističnim najavama ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković rokovi za otvaranje ove laboratorije davno su probijeni. Glavni razlog je, tvrde nadležni, nedostatak finansija i zabrana zapošljavanja u državnom sektoru. Nadležni tvrde da bi za početak rada laboratorije bilo dovoljno 12 zaposlenih – tri sa visokom stručnom spremom, šest tehničara i troje pomoćnih radnika.

U lošijoj poziciji je laboratorija za fizičko-hemijsko ispitivanje hrane gde postoji samo deo opreme pa je početak rada pod još većim znakom pitanja. Ministarstvo poljoprivrede, kako se navodi, nema novca za završetak opremanja i ostale troškove.

Zato se računa na novac iz evropskih fondova koji je Srbiji, za ove namene, obustavljen još 2011. godine pod obrazloženjem da delegacija EU nije bila zadovoljna postignutim rezultatima. Već pet godina, po priznanju nadležnih, u ovu laboratoriju nije ulagano ništa ni iz EU fondova ali ni iz državnog budžeta.

Nadležni kažu da se zbog svih ovih ograničenja službene kontrole hrane obavljaju u ovlašćenim državnim i privatnim laboratorijama, ali se analize kvaliteta mleka najvećim delom rade u privatnim mlekarama (zbog plaćanja proizvođačima) jer državne nisu u stanju da obave sva potrebna ispitivanja. Analize se godinama rade i na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, ali on ima kapaciteta samo za odgajivačke programe i kontrolu mleka u Vojvodini.

Nacionalna referentna laboratorija, na koju čekamo decenijama, do sada je više puta zvanično otvarana. Pre ministarke Bogosavljević-Bošković, koja je to učinila prošle godine, otvarao ju je i Saša Dragin još 2009.

Izgradnja je počela 2004. a iz fondova EU u nju je uloženo oko 7,8 miliona evra.

  • Piplfoks

    11.05.2016 00:37
    @Novosađanin

    Ti si onda vala baš jeo gov*a.
  • Novosađanin

    10.05.2016 16:46
    Koliko su političari u službi naroda pokazuje i današnje otvaranje fabrike duvana.
    Mora da će nas ta strana "farmaceutska" fabrika lečiti do kraja.
    Pa nek neko kaže da živimo u slobodi.
  • Novosađanin

    10.05.2016 16:34
    @cwele

    To što jedeš to i postaneš.
    I sam si dobar primer tog ogleda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija