Zabranjen uvoz govedine i goveda u Srbiju

U Srbiji je i dalje na snazi zabrana uvoza goveda i goveđeg mesa poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije, zbog virusnog oboljenja tih životinja (nodularnog dermatitisa) koji se pojavio u tim zemljama, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprava za veterinu navela je da postoji opasnost da se bolest unese na teritoriju Srbije, tako da nije dozvoljen ni prevoz ovakvih pošiljki preko Srbije.

Kako ova uprava u saopštenju dodoje, u Srbiji su u cilјu prevencije, sprečavanja pojavlјivanja ili ranog otkrivanja bolesti naložene pojačane mere kontrole zdravstvenog stanja životinja u pograničnim područjima, kao i informisanje vlasnika životinja da, čim primete simptome o tome obaveste nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspektore.

Veterinarske službe su u stanju pojačane pripravnosti zbog povećanog rizika od unošenja zarazne bolesti. Kako navode, ove mere su na snazi oko mesec dana i uvedene su iz predostrožnosti.

Prema podacima Uprave za veterinu, od početka godine do 14. aprila, nije bilo uvoza i provoza goveda i mesa, izuzev tretiranih goveđih koža iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije.

Uprava za veterinu je na svom sajtu objavila informacije sa neophodnim detaljima i merama za rano otkrivanje te bolesti, koja se prenosi preko insekata.

  • Bugoje

    17.05.2016 16:25
    Ovde zivi velika stoka, veeelika.
  • H.

    17.05.2016 16:17
    A kakvo je nase meso ?
  • **

    17.05.2016 15:19
    Nekako mi zao ovih zivotinja sa slike. Podsecaju me na glasacke mase, tu su a ne znaju sta ih ceka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.