Predsednik prosvetnog saveta: Broj časova treba povećati

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski kao rešenje za dugogodišnji nesklad prakse i zakona vidi povećanje broja časova u osnovnim školama sa 25 na 28, čime smatra da bi se okončala i već neko vreme prisutna rasprava u javnosti na temu da li smanjiti broj časova, kako i na uštrb čega.
Zakon o osnovnoj školi, naime, koji predviđa najviše 25 časova nedeljno za osnovce viših razreda, godinama se krši jer po nastavnom planu i programu učenici u petom razredu imaju 23 časa u šestom 25, dok u sedmom i osmom razredu imaju po 27 časova nedeljno. Ministar prosvete Srđan Verbić tražio je zbog toga od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) da predloži rešenje za usklađivanje nastavnog plana i programa sa Zakonom o osnovnoj školi, a zatim je predložio da se veronauka i građansko vaspitanje uče četiri godine, umesto 12, i time smanji broj časova.
 
Međujtim, u ZUOV objašnjavaju da se veronauka i građansko nisu našli u predlogu rasterećenja učenika jer su obavezni izborni predmeti koji su predviđeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno da bi se morao menjati taj zakon kako bi se ovi predmeti "uklonili". Ono što je moglo da se učini i bez promene zakona jeste da se tehničko vaspitanje prebaci u blok nastavu, kao i da drugi strani jezik bude obavezan u petom, ali da bude izborni i sedmom i osmom razredu.
 
"To je jedino što su oni mogli da urade, jer zaista nema mesta u planu i programu. Iz svega toga sledi zaključak koji ja podržavam, da je zakon loš, a ne nastavni plan i program", rekao je Lipkovski i dodao da treba menjati zakon i povećati broj časova sa 25 na 28 nedeljno. On je dodao da je predlog otišao Ministarstvu prosvete, a da je iz medija saznao da je Ministarstvo prosvete odbacilo predlog ZUOV-a.
 
"Zakon koji fiksira broj časova na 25 je loš, to je mali broj časova za đake u osnovnoj školi, naročito u starijim razredima osnovne škole. U zemljama EU broj časova u starijim razredima je veći, između 28 i 30 časova", naveo je Lipkovski. Unutar NPS-a, kako kaže, pokrenuće se diskusija i ukoliko se svi članovi Saveta slože uputiće predlog Ministarstvu prosvete kako bi se promenio Zakon o osnovnom obrazovanju i povećao broj časova za osnovce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.