Verbić: Đaci preopterećeni časovima, ali ne i učenjem

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da su đaci u osnovnim školama preopterećeni časovima, ali ne i učenjem i da je neophodno više vannastavnih aktivnosti.

On dodaje da kroz vannastavne aktivnosti kod dece treba razvijati ključne kompentencije, da poboljšavaju svoj rečnik, razvijaju sposobnosti komunikacije, da se ne plaše javne prezentacije, razvijaju timski duh.

"Toga na časovima danas nema. Nama je neophodno da, osim časova, imamo više vannastavnih aktivnosti koje treba da se odvijaju u školi, ali njih ne treba stavljati u formu od 45 minuta", rekao je Verbić.

Đaci su, nastavlja on, osim broja časova opterećeni i domaćim zadacima i ne postoji nikakav osnov da se tako radi. On se nada da će se radna grupa, koja radi na predlogu rasterećena učenika velikog broja časova u osnovnoj školi, pozabaviti i predlogom koliko đaci treba da imaju domaćih zadataka.

Jedan od predloga rasterećenja nastave eksperimentalno je sproveden u Osnovnoj školi "Zaga Malivuk" gde su đaci učili jednu lekciju iz ugla tri teško spojiva predmeta i sa tri nastavnika. Verbić pojašnjava da prakse nema dovoljno u školama i da je cilj bio da se omogući nastava gde bi dva, tri nastavnika zajednički radila čas i obrađivala miltidisciplinarne teme, što neuporedivo više angažuje učenike.

Kako bi takav vid nastave zaživeo u praksi Verbić kaže da će se raspisati javni poziv za deset ili 15 škola, koje imaju dovoljno kapaciteta i pokazuju dovoljno interesovanja da se u narednoj školskoj godini radi po tom modelu.

Podsetimo, pojedini predmeti kao što su veronauka, građansko vaspitanje i drugi strani jezik ostaće obavezni izborni predmeti u osnovnim školama.

  • Terješkova

    22.05.2016 20:13
    Joj majko moja, sramota ko se sve ne zove ministrom! O, prosveto na niske si grane pala!
  • MC Milivoje

    22.05.2016 14:41
    Zivo me interesuje po kom kriterijumu je ovaj tip ministar prosvete? Mozda je vlada vec formirana , ali sam ja propustio taj dogadjaj?
  • NIA

    22.05.2016 11:38
    Majka sam i baka sam. Smeniti Verbica pod hitno! Sta je uradio za skolstvo, bilo za nastavnike bilo za ucenike. Da li je uzeo koju knjigu da procita da vidi sta nam deca uce? Da li je podigao deciju torbu da vidi koliko kg deca vuku vec od prvog razreda? Da li zna kako se narucuju knjige po skolama i pravi biznis pojedincima a sve roditelji placaju? Puno bi bilo jos DA LI i ZASTO Verbic nije dorastao za ovako vaznu funkciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija