Gde završava opasan medicinski otpad

Na teritoriji Srbije godišnje se proizvede gotovo 10.000 tona medicinskog otpada, od toga svega 2.000 tona se obrađuje na pravi način, a glavni razlog tome je nedostatak novca.

Osim što se ne obrađuje na pravi način, često se dešava da opasan otpad završava na gradskim deponijama, smetlištima, kontejnerima, tamo gde mu nikako nije mesto.

Prema dokumentima u koje je "Danas" imao uvid, jedna od najvećih firmi koji se bave tretmanom medicinskog otpada u Srbiji Remondis Medison iz Zrenjanina je bez odobrenja lokalne samouprave sve do februara ove godine odlagala otpad na zrenjaninsku deponiju, koja nije jedna od četiri koliko ih trenutno ima u našoj zemlji opremljenih da bi ovakav otpad mogle da prime.

U Srbiji se infektivni otpad odlaže na jednoj od četiri lokacije u Kikindi, Lapovu, Jagodini i Leskovcu.

Naime, da bi neka kompanija mogla da se bavi ovim poslom, mora da ispuni određene uslove, odnosno dobije dozvolu za tretman medicinskog otpada od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i odobrenje od opštine na čijoj se teritoriji tretira taj otpad. Da bi se dobilo odobrenje, firma koja ima dozvolu Ministarstva mora da ima ugovor sa proizvođačem tog otpada, znači bolnicom, klinikom, domom zdravlja te opštine. Ukoliko na toj teritoriji nema mesta na kom takav otpad može da se odloži, opština predlaže gde će se to učiniti.

Firma Remondis Medison je, pre nego što će dobiti dozvolu uradila i analizu otpada i potpisala ugovore sa JKP "Čistoća i zelenilo" u Zrenjaninu koje je dalje odlagalo taj otpad. Prema podacima "Danas", ova firma je odobrenje od lokalne samouprave dobila tek 2. februara ove godine i to samo dan nakon što je predala zahtev za postavljanje mobilnog postrojenja na toj lokaciji.

S druge stane, u kompaniji Remondis Medison tvrde da imaju sve dozvole i ističu da sav otpad nakon tretmana postaje inertan, bezopasan i neprepoznatljiv. U ovoj kompaniji Ističu da akreditovane laboratorije redovno kontrolišu otpad nakon tretmana, a da rad same firme reodvno kontrolišu republička i pokrajinska inspekcija.

Remondis Medison je kompanija iz Zrenjanina koja postoji od 2009. godine. Međutim, sve do kraja prošle godine bila je to porodična firma pod nazivom Medical Waste Disposal. Krajem 2015. većinski vlasnik ove zrenjaninske kompanije postaje Remondis, a vlasnik 51 odsto akcija je Tom Vareecken. Ovaj Belgijanac i njegova kompanija Remondis bili su pre dve godine tema u hrvatskim medijima. Naime, tamošnje Ministarstvo zaštite životne sredine je nadzorom u fabrici  Remondis u Draganiću ustanovilo da opasan otpad "nisu zbrinjavali na propisan način te je on na komunalnom odlagalištu završavao kao patogen i dalje biološki aktivan, odnosno potencijalno zarazan".

Zbog toga je ovoj kompaniji bilo zabranjeno upravljanje otpadom. Nakon toga, Remondis Medison širi poslovanje i na Srbiju.

Pet tona medicinskog otpada u Novom Sadu

Podsetimo, kada je u pitanju Novi Sad, u samom centru grada, Kosovskoj 22, postoji skladište sa pet tona medicinskog otpada, odnosno lekova kojima je istekao rok trajanja. Apotekarska ustanova Novi Sad je prestala sa prikupljanjem farmaceutskog otpada, jer trenutni zakonski propisi u Srbiji nisu predvideli kako da se ovaj otpad uništava, a skladišta su puna.

  • Boris

    23.05.2016 12:47
    Spaljuje se u cementarama!
    Ogromne kolicine se spaljuju u cementarama Srbije.
    I onda mi to lepo udisemo...
  • Strucnjak

    23.05.2016 09:51
    otpadnjak
    Medicinski otpad i farmaceutski otpad su dve sasvim razlicite stvari. Medicinski se termickom obradom unistava i nastaje u komunalni otpad koji zavrsava na deponiji. Takvih postrojenja za termicki tretman ima sirom Srbije i jedan je u Novom Sadu. Te peci su donacija EU.
    Kod farmaceutskog otpada je sasvim druga situacija. Srbija nema spalionicu za tretman farmaceutskog otpada jer nijedna Opstina nije htela to da napravi na svojoj teritoriji, zato je potrebno da se izvozi u EU. Taj izvoz kosta od 3-6 eura po kilogramu i Srbija "nema para" za izvoz farmaceutskog otpada vec sve zavrsama u rekama kroz kanalizaciju ili deponijama.
  • seljober

    23.05.2016 09:30
    ...a glavni razlog tome je nedostatak novca. ..

    Zato uvek ima novca za dzepove Bajatovica , Jorgobanke , Zorane , Danice , Vulina , ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.