Inspekcija: Hleb kvalitetan, ali pekari ne poštuju propise

Inspekcija je u prethodnih nekoliko meseci kontrolisala više od 700 proizvodnih pogona u pekarama i utvrdila da je hleb dobrog kvaliteta, ali i da pekari ne poštuju sve propise, zbog čega je zabranjen rad u 25 objekata, izjavio je danas načelnik u Sektoru poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Nenad Vujović.

"Pekarski proizvodi na tržištu su bezbedni i kvalitetni, jer smo utvrdili jako mali procenat zdravstveno neispravnih proizvoda”", rekao je Vujović. On je kazao da su kontrolom obuhvaćeni pekarski pogoni u Srbiji za koje se sumnjalo da su rizični.

Prema njegovim rečima, na tržištu imamo zdravstveno ispravnu i kvalitetnu namirnicu, ali sa druge strane, proizovodni pogoni, a posebno oni mali, ne ispunjavaju sve norme. "“Mislimo na sisteme bezbednosti HC CP koji nisu uvedeni, govorimo i o higijeni i načinu deklarisanja proizvoda, a nemaju ni svu dokumentaciju”", naveo je on.

Kako je rekao Vujović, samo tržište je, takođe, dovelo do zatvaranja više od 100 malih pekara pošto ne mogu da ispune sve propisane norme.

Profesor pekarstva Đorđe Psodorov je rekao da to tržište treba što više kontrolisati. "“Raste kvalitet proizvoda i vidimo da prizvođači ne krše namerno propise već to čine iz raznih razloga, jer smo siromašna zemlja”", naveo je on.

Psodorov je kazao da je primetan trend da jedan vlasnik zatvori pekaru, a drugi je odmah otvori, i da inspekcija mora takve pekare više da kontroliše. "Jedan od glavnih problema je što kod nas ne postoji obaveza pakovanja hleba, pa se dešava da se ta namirnica nekada dostavlja i taksijem i drugim neodgovarajućim vozilima. “Ipak, polako se suzbija crno tržište, a brašno i aditivi se nabavljaju od proverenih proizvođača. Na primer, kontrola je pokazala i da nema velikih problema u kvalitetu i da se ne krade na masi hleba",” dodao je Psodorov.

  • NO NAME

    28.05.2016 14:13
    O CRNOM NI REČI
    O crnom hlebu ni reči. Ispada da je sa tkz. crnim hlebom sve u redu. Nedaj bože da je samo farban! Državne kotrole su iste kao u zadnjih sedamdetak godina. Kontroliše se po odabiru i dogovoru. Kao i dosad.
  • konzument

    27.05.2016 17:59
    Postaje jos kvalitetniji kada ga gomile njih svakodnevno ispipaju po radnjama.
  • Nevaljalci

    27.05.2016 16:01
    Sram bilo pekare!! Hoće da prežive, vidi ti njih! A ne kao siroti tajkuni, jedva sklone nekih par stotina miliona od Poreske... A brezobrazni pekari, čitavih 250 dinara se razlikuje prijava na kasi! O'ma zatvaraj, i otvaraj apoteku ili kladionicu!
    ...Sreća vaša da sam ja niko i ništa, inače bi mi mnogi poreski inspektori i ljudi iz Poslovnog prostora otišli u zatvor. A i sudije, što da krijem.
    Ali, imate sreće. Narod glasao da nastavite po starom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.