Za mesec i po dana vakcinisano 140 dece protiv HPV-a

Za nepunih mesec i po dana, koliko traje imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u zdravstvenim ustanovama u Srbiji vakcinisano je oko 140 dece.

Vakcinaciju u okviru pilot projekta sprovodi Ministarstvo zdravlja i Institut Batut u cilju prevencije raka grlića materice i ostalih obolenja izazvanih HPV virusom, a obezbeđeno je 2.000 besplatnih doza.

Vakcina nije obavezna, a dostupna je u beogradskim domovima zdravlja, zatim Institutu za majku i dete, kao i domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda, Požarevac, Bačka Palanka.

Ginekolog Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Bojana Milošević kaže da je za manje od mesec i po dana podeljeno oko 140 doza i da su premašina njihova očekivanja. Ona savetuje da je najbolje da deca prime vakcinu od devete do 14 godine, pre stupanja u seksualne odnose, jer je u detinjstvu najbolji imuni odgovor.

Za deset godina primene u svetu, kako kaže, vakcinu je primilo 150 miliona dece i nuspojave, osim blagog crvenila i otoka ruke, nisu zabeležene.

"Humani papiloma virus izaziva različite bolesti - pre svega karcinom grlića materice, zatim karcinom grla i ždrela, karcinoma krajnika, tako da se vakcina preporučuje i dečacima i devojčicama", rekla je Milošević.

Do sada se vakcina mogla naći u slobodnoj prodaji i koštala je oko 300 evra, dok se sada može besplatno primiti u zdravstvenim ustanovama u regionima gde je zabeleženo najveće povećanje obolevanja od karcinoma grlića materice.

Vakcina se daje u dve doze pre stupanja u seksualne odnose ili u tri doze posle stupanja u seksualne odnose.

HPV vakcina pruža visoku zaštitu od raka grlića materice koji je u 75 odsto slučajeva izazvan HPV virusima. Vakcina se uspešno primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja EU i sve zemlje regiona.

  • SZO

    28.05.2016 13:17
    Bože, budi im u pomoći!
    Nadajmo se da su to bile samo vakcine i ništa više u njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.