Prosvetarima država mora da vrati 400 miliona dinara

Prosvetari su za vreme korišćenja godišnjeg odmora u 2015. godini dobili manje zarade u proseku za pet do šest hiljada dinara, tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Umanjenje je nastalo jer je prilikom obračuna naknade korišćen prosek plate u poslednja tri meseca, a ne kako propisuje zakon, u poslednjih 12 meseci. Razlika je nastala zato što su plate za ovaj period umanjene za 10 procenata.

Prve sudske presude kojima se nalaže isplata razlike do sada su dobili prosvetari kragujevačke Ekonomske škole, Tehničke škole i Gimnazije iz Zrenjanina.

Prema jednostavnoj računici, Ministarstvo prosvete će za ispravljanje ove greške morati da izdvoji oko 400 miliona dinara.

"To su procesi koji se završavaju na jednom ročištu. Stvar je jednostavna, ukoliko nastavnik dostavi sudu listing zarada za poslednjih godinu dana jasno se vidi da mu je isplaćeno manje nego što zakon dozvoljava", navodi Antić za "Novosti".

On ističe da svi imaju pravo da podnesu tužbu, ali je mali broj njih to i uradio.

Podsetimo, nastavnik Zrenjaninske gimnazije dobio je na sudu spor protiv svoje škole jer je, zbog pogrešno obračunate zarade za vreme godišnjeg odmora 2015, primio 5.000 dinara nižu platu. Više o ovom slučaju možete pročitati OVDE.

  • nss

    29.05.2016 09:15
    nss
    kada jedan prosvetni radnik na kome pociva buducnost mladog coveka dobija platu nesto malo iznad minimalca pa mu jos i od toga skinu 10% a onda kasnije sve pogresno preracunaju...stice se utisak da je profesor kriv sto tuzi kucu u kojoj radi a niko ne krivi nesposobne i polupismene koji su sve te greske napravili,......status predskolaca kao prve stepenice u sistemu vaspitanja i obrazovanja je najzamrseniji,najneujednaceniji, u celoj evropi....to sto se u predskolstvu desava to nigde nema a niko se time ne bavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.