Ambasador Marić se stranim diplomatama predstavlja kao "sekselencija"

Država Srbija je u Nigeriji postala predmet sprdnje zbog ponašanja svog ambasadora, piše Blic.

Reč je o ambasadoru Jovanu Mariću (75), koji nije karijerni diplomata već je u diplomatiju ušao u poznim godinama kao kadar Nove Srbije Velimira Ilića. Marić je po profesiji psihijatar-seksolog, što u diplomatskim kontaktima potencira predstavljajući se kao "sekselencija".

- Reč je o javnoj tajni i zato smo mi Srbi predmet sprdnje ovde. To ne priliči jednom diplomati - kaže za ovaj list jedan od naših poslovnih ljudiu ovoj afričkoj zemlji.

Sekselencija je samo prva stavka na dugoj listi zamerki koje je Blic čuo od više svedoka iz srpskih poslovnih krugova u Abudži, glavnom gradu Nigerije, ali i iz same ambasade. Najviše im smeta što je Marić, kako tvrde, "u zanosu slatkog diplomatskog života" zanemario obaveze.

- Pod izgovorom štednje, ambasador Marić nikada ne pravi prijeme za predstavnike diplomatskog kora i nigerijske zvaničnike. Ali zato pravi žurke na koje dolaze veoma mlade lokalne devojke koje bismo mogli da opišemo rečju "starleta". Vlada tenzija između ambasadora i njegovog prvog savetnika u ambasadi. Sa lokalnim osobljem i ne komunicira. Otpustio je pouzdanog kuvara sa skoro 20 godina staža u ambasadi i zamenio ga mlađom devojkom, što je šokiralo zaposlene - kaže isti izvor.

Jovan Marić je u ambasadi u Nigeriji od 2014. godine. Kadar je Nove Srbije Velimira Ilića. Od 2006. do 2009. godine bio je ambasador u Južnoafričkoj Republici.

  • Nemanja

    31.05.2016 16:56
    Kakav se se sve šljamn neznalice i frikovi nakotili među lekarima... Što ne stave i Vladetu Jerotića za ambasadora, da priča drugim diplomatama o Bogu i lečenju verom? To bi možda za Nigeriju i bilo dobro rešenje, tamo još u zabitima bolesti leče vračevi, osetio bi se kao kod kuće.
  • Andrea

    31.05.2016 15:08
    Ambasador
    Nikada mi nece biti jasno zasto neki ljudi ne shvataju koliko imaju godina i zasto misle da su nezamenljivi? Bez obzira na svu njegovu pamet, znanje, obrazovanje, covek je duboko zasao u osmu deceniju zivota, znaci, izgubio vezu i sa stvarnoscu i sa seksualnoscu. Pa sada masta, a masta moze svasta. Njemu je mesto u nekom parku, da seta unucice, ako ih ima, a ako nema, neka igra sah sa svojim ispisnicima. Prepustite i diplomatiju i sve ostale poslove mladima, obrazovanima, sve ide u svoje vreme, a svako vreme ima svoje teme.
  • Igor

    31.05.2016 13:49
    @Marko
    E pa vidiš, ovo je pravi dokaz da Wikipedija nije najbolje rešenje, Naime, Dušan Kovačević je bio ambasador u Portugalu od juna 2005. godine, do 1. oktobra 2006. godine, što na "sveznajućoj" Wikipediji nije navedeno. Moj savet je da malo manje koristiš izvore koji nisu provereni, a malo više knjigu u ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija