Informatika i računarstvo obavezni za osnovce od septembra

Informatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da postane obavezan predmet od petog do osmog razreda.
Kako piše dnevni list "Danas", ukupni godišnji fond ovog predmeta će biti 30 časova, koji će biti realizovani kroz ravnomerno raspoređene časove tokom 15 nastavnih nedelja. Zbog uvođenja Informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili, jer bi se realizovali kroz projektnu nastavu ili u digitalnom okruženju.
 
Ovaj predlog je pripremila radna grupa Ministarstva prosvete, a članovi Nacionalnog prosvetnog saveta će na sednici 7. juna doneti konačnu odluku. 
 
Zbog uvođenja Informatike i računarstva kao obaveznog, postojeći izborni predmet istog naziva bi se ukinuo, dok bi Tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) postalo Tehničko obrazovanje. Iz ovog predmeta bi bili izvučeni informatički sadržaji koji se tiču digitalnih kompetencija i programiranja, ali bi ostala primena informatike u tehnici. Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković ističe da bi povećao broj praktične nastave, kao i da bi bili dodati robotika i preduzetništvo. 
 
"Broj časova novog predmeta ostaće isti kao sadašnjeg TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave. U petom i šestom razredu učenici bi imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz 'klizni' raspored, na isti način kao i Informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana", objašnjava Markovićeva dodajući da "klizni" raspored nije novina i da se Informatika u gimnazijama na taj način izvodi od 1996. godine.
 
Pomoćnica ministra prosvete smatra da rešenje "možda nije idealno, ali je jedino moguće u ovom trenutku"
 
Istraživanje Instituta za psihologiju je pokazalo da su digitalne kompetencije učenika osmog razreda veoma niske, zbog čega je radna grupa predložila nekoliko novina. Naime, đaci bi već od prvog do četvrtog razreda morali da nauče kako bezbedno da koriste tehnologije.
 
Društvo za informatiku Srbije je u proteklih par godina, više puta, razmatralo stanje u nastavi iz predmeta Informatika i konstatovalo da je ono nezadovoljavajuće u odnosu na savremene potrebe. Uputili smo predlog Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se analizira stanje u nastavi i preduzmu mere. U svom pismu javnosti oni navode da su prema njihovom mišljenju, osnovni nedostaci: neadekvatni i zastareli nastavni sadržaji iz Informatike i tretiranje ovog predmeta u osnovnoj školi kao izborni predmet.
 
"Uočili smo da nivo znanja iz oblasti informatike koje učenici dobijaju u osnovnoj i srednjoj školi daleko zaostaje za sadašnjim potrebama, a zaostajanje će biti još očiglednije u vremenu kada oni po završetku školovanja treba da se zaposle. Našu procenu su potvrdili i rezultati nedavne ankete koju je sproveo Institut za psihologiju i koji pokazuju da anketirani učenici imaju "nisku digitalnu kompetenciju"", navodi se u pismu Društva za informatiku.
 
Društvo dalje navodi da mladi danas obilato koriste razne informacione uređaje i to pretežno za zabavu, i to izaziva iluziju da su oni digitalno pismeni i kompetentni. Oni tipkanjem samo aktiviraju aplikacije koje je neko drugi razvio.
 
Još se dodaje da se Društvo zalaže za reformu nastavnih sadržaja i uvođenje adekvatne nastave iz informatike u sve razrede osnovne i srednje škole, zbog čega podržava inicijativu Ministarstva.
 
Nema otpuštanja, ali ni zapošljavanja
 
Snežana Marković je istakla da će nastavnici TIO, kao i oni koji su predavali Informatiku kao izborni predmet nastaviti da rade, jer imaju informatičke kompetencije da bi mogli da predaju nov predmet Informatiku i računarstvo. Neki nastavnici TIO će morati da se opredele između Tehničkog i Informatike ili da budu preuzeti u neku drugu školu.
 
Podsećamo da je pre dve nedelje objavljeno da će Veronauka, Građansko vaspitanje i drugi strani jezik ostati obavezni izborni predmeti, te da će nova školska godina početi bez promena u nastavnim planovima i programima. Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski je tada poručio da nije dobio nikakav predlog za promenu planova i programa ni iz Ministarstva prosvete, niti iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, te da je "gotovo siguran" da nikakvih promena neće biti do septembra. Više o ovome možete pročitati OVDE.
  • Vlada

    03.06.2016 14:20
    Misljenje
    ako sam dobro shvatio, nastavnici TIO ce preuzeti i deo informatike do popune norme, ako imaju vise staza, tj bodova od nastavnika informatike, a informaticarima sta ostane...
  • it

    01.06.2016 20:39
    Ako će decu informatiku da predaju (kao pre 30 godina meni) priučeni nastavnici domaćinstva i OTO-a, onda bolje da je nema. Više će deca da nauče iz Minecrafta i Dooma nego od takvih, koji ni sami ne znaju da uključe računar/tablet/telefon, niti da se ponašaju "on-line".
  • Đura

    01.06.2016 11:51
    veronauka
    Kontam da je i Južna Koreja tako razvijena što se nonstop forsira veronauka u školama! (sarkazam)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija