Zatvorske ćelije postaju muzej

U Srbiji je smrtna kazna ukinuta 2002. godine. Sudovi su do tada izrekli 19 smrtnih kazni, ali nijedna nije izvršena. Poslednje pogubljenje bilo je u Somboru, kada je streljan ubica i silovatelj 16-godišnje devojčice.

Ekipa RTS-a bila je u podzemnom bloku Centralnog zatvora gde su nekadašnji osuđenici na smrtnu kaznu čekali izvršenje.

U podzemnom bloku Centralnog zatvora nalaze se ćelije u kojima su nekadašnji osuđenici na smrtnu kaznu čekali njeno izvršenje. U zatvorskom dosijeu nema tačnih podataka koliko je egzekucija izvršeno tokom više decenija, sve do 1969, kada su obustavljena pogubljenja u tom kazamatu.

Pripadnici streljačkog voda za izvršenje smrtne kazne birani su po posebnoj proceduri.

"To su po pravilu bili iskusni i najsposobniji ljudi. Samom činu izvršenja smrtne kazne prisustvovali su, po službenoj dužnosti, upravnik, predsednik Okružnog suda u Beogradu, tužilac, lekar i pripadnici službe za obezbeđenje koji su izvršavali smrtnu kaznu", kaže upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Zvonko Grulović.

Smrtnu kaznu izvršavalo je pet komandira, a oružje su dobijali kada bi stali naspram osuđenika. Međutim, niko od njih nije znao u čijoj je pušci bojeva municija.

Iza čeličnih rešetaka nalazi se hodnik dugačak 80 metara sa 30 ćelija samica. Na kraju hodnika levo silazi se u prostoriju za egzekuciju, oko koje se nalazi još nekoliko prostorija u kojima su, prema predanju nekadašnjih stražara, upravo boravili oni koji su osuđeni na smrt, tri dana uoči izvršenja smrtne kazne.

Prema planu zatvorske uprave, ovaj prostor od 600 kvadratnih metara biće pretvoren u muzej.

"Sve će ostati isto, isti raspored ćelija, prostor gde se izvršavala kazna. U ćeliji bi bio državni ležaj – falača, mokri čvor i kaseta", dodaje Grulović.

Dosijei nekadašnjih osuđenika na smrt dugo su čuvani u depou Državne bezbednosti, a zatim su preseljni u Arhiv.




 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija