Država se iz medija informiše o Fijatu

U jučerašnjim pregovorima sindikata i menadžmenta Fijat Krajsler automobila o socijalnom programu za prekobrojne radnike, postignut je određeni napredak, ali ne i dogovor, te će razgovori o stimulativnim otpremninama, na kojima insistiraju sindikalci, biti nastavljeni narednih dana.
Sindikat FCA Srbija ponovo je juče pozvao premijera Aleksandra Vučića da odmah dođe u Kragujevac i uključi se u rešavanje problema nastalog zbog smanjenja proizvodnje i najavljenog masovnog otpuštanja oko 900 zaposlenih. Problem je tim veći što se očekuje lančana reakcija i kod dobavljača koji su otvorili fabrike u Kragujevcu, u firmama Manjeti Mareli, Džonson kontrol, Sidžit i drugim, u kojima bi ukupno bez posla moglo da ostane i do 1.500 radnika.
 
Sindikalci najavljuju da će, ukoliko bude ignorisan njihov poziv i ako u međuvremenu ne bude ispunjen njihov zahtev o stimulativnim otpremninama za radnike koji žele da odu iz fabrike, u ponedeljak započeti protestne šetnje u fabrici i na kragujevačkim ulicama. 
 
Inače, u pregovorima sa menadžmentom Fijata, koji su započeli prekjuče, sindikati su nezadovoljni ponudom da se radnicima daju otpremnine prema aktuelnom Zakonu o radu, što podrazumeva trećinu bruto plate po godini radnog staža, plus određeni iznos. Sindikalci tvrde da su u kragujevačkoj fabrici zaposleni mahom mladi radnici sa malo godina staža, te bi im i otpremnine obračunate prema Zakonu o radu bile male.
 
Povodom odluke Grupacije Fijat Krajsler o smanjenju proizvodnje i masovnom otpuštanju radnika u FCA Srbija, juče se oglasilo i Ministarstvo privrede Srbije, koje je poručilo da će "učiniti sve u okviru svojih nadležnosti i zakona da Fijatova fabrika u Kragujevcu nastavi da radi u dosadašnjem kapacitetu". Ministarstvo u saopštenju navodi da je o nevoljama kragujevačke fabrike i planovima za otpuštanje radnika saznalo iz medija i da očekuju zvanične podatke o tome od poslovodstva kompanije. Ministarstvo privrede juče nije odgovorilo na pitanje lista Danas da li je Vlada imenovala predstavnika državnog kapitala u Nadzorni odbor Fijat automobila Srbije, i ako jeste, da li je on imao informacije o najavljenim otpuštanjima.
 
Prema dostupnim informacijama, tu obavezu Ministarstvo i Vlada nisu ispunili, zbog čega fabrika mesecima unazad funkcioniše bez organa upravljanja, na šta su ukazivali i sindikati, a po nezvaničnim informacijama i menadžment Fijata.
  • panonius

    17.06.2016 12:16
    Muzičar
    A muzičar i skladatelj sada svira i prebira po šuškama koje je klepio sa Kipra , od bivše SDK imovine , muljanje sa bankama.... i još nam sretno kezi!
    Nego finansijski i muzički genije , da li možeš da obrazložiš neto efekte tvojih bahanilja u ekonomiji , da li možeš da opravdaš uvoz opreme , SVIH DELOVA za fijat 500 koji stižu iz Italije "po utvrđenim" cenama...
    Ovog treba jače chaucheskua. G.vno đubretarsko i mamin sin iz nbj. Mrššš bre bagro što lažete a vala kraduckate. Gde je onaj istrošeni alkos koji dozvoljava kraduckanje??
    Puni džepovi , a plebsu , vi se snađite !!!!
  • Koriolan

    17.06.2016 10:46
    E, sad ću pući!
    "Ministarstvo privrede Srbije u saopštenju navodi da je o nevoljama kragujevačke fabrike i planovima za otpuštanje radnika SAZNALO IZ MEDIJA?!?" Pa i da je tako, od blama, srama, tuge i kretenizma obaveza im je da ĆUTE ili izjave nešto diplomatski. Svakim danom raste moje gađenje prema ovoj nakaradnoj tvorevini od koje su svi pobegli.
  • goxns

    17.06.2016 09:56
    tuzno ali
    nazalost ovo je normalno u kapitalizmu,
    no job... go home...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.