Kocijančić: Što pre usvojiti Zakon o finansiranju Vojvodine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ocenila je danas da je važno da se što pre usvoji Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine, što je i Ustavna obaveza Srbije.

Kocijančić je rekla i da mora da postoji bliska saradnja sa republičkom Vladom kada je reč o sprovođenju zakona na nižim nivoima vlasti i njihovom finansiranju.

- EK prepoznaje da je Srbija poboljšala javne konsultacije o pitanjima koja su u vezi sa pridruživanjem EU. Ipak, niži nivoi vlasti bi trebalo da budu više uključeni u konsultacije o novom zakonodavstvu koje ima lokalni uticaj na njih - navela je Kocijančić za RTV. Prema njenim rečima, nivo decentralizacije koji će biti primenjen je suverena stvar zemlje kandidata za članstvo.

- Efikasno sprovođenje politika i usluga prema građanima može biti sprovedeno samo uz snažnu posvećenost i slaganje nadležnosti sa resursima na nižim nivoima vlasti - dodala je ona. Zakon o finansiranju Vojvodine predviđen je Ustavom Srbije, a krajnji rok za donošenje tog zakonskog akta istekao je krajem 2008. godine.

Predlog Zakona o finansiranju Vojvodine nikada se nije našao na dnevnom redu iako su ga najavljivali resorni ministari u nekoliko mandata, a svoje pravo predlaganja zakonskih rešenja nije iskoristila ni Skupština Vojvodine iako se u toj instituciji više puta vodila žustra rasprava na tu temu.

  • KUM I

    21.06.2016 18:41
    DEKLARACIJE
    Zivane! Slabo si upucen TRI DEKLARACIJE saveta Evrope su i o tome kao i o ostalim pitanjima o Vojvodini donesene samo nisu OBJAVLJENE 2006,9,10 (proveri na sajtu SAVETA EVROPE !
  • jo

    21.06.2016 16:58
    Definitivno
    Zivan
    E pa Živane druže definitivno smo zaključili da su ovi prethodni bili lopovi i secikese i zato je vas milion i kusur glasalo da bude drugačije i " bolje " .Šta sad hoćete do kraja vaših jadnih života da se pravdate na pajtića i žute pa ako nisu oni ne moramo ni mi.Sem toga postoji još desetine zakona koje oni nisu primenjivali pa ako ste se dohvatili vlasti budite bolje od njih i izvolite sad ih primenjujte.Od danas me više ne interesuje " heterlend " i ostale baljezgarije sad je lopta kod vas i pokažite se na delu ko ste i šta ste. Ako u ustavu piše 7% onda dajte te pare pa da i mi ovde napravimo neku " baru na vodi " ili behatoniramo još ostatak grada što nije uradjeno onomad
  • Živele deklaracije!

    21.06.2016 13:56
    Pa dobro. Još jedna deklaracija nije viška.
    Ovako građani mogu da pomisle da će zaista neko nešto da uradi.
    Mada, ti novci su potrebniji Beogradu. Što bi se rasipalo na neku tamo severnu teritoriju, pored onako lepog centralizovanog grada sa 2,5 miliona stanovnika...
    I tako dođe 2020-ta godina.
    Nego, posle pruga, mogao bi se i asfalt prodavati? Lepo dođu, pa počnu da skidaju asfalt, i odnesu tamo gde je potrebniji. Izađe neko na roza televiziju, malo mlatara rukama i objasni da je to neophodno za Srbiju, eto uređuju se tereni za strane investitore, dolaze inostrani proizvođači metli, pa je nude zaposlenje 100.000 radnika po 10.000 evra po radnom mestu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija