Koliko građani veruju advokatima?

U Srbiji svake godine 200.000 građana angažuje advokata ili pravnog zastupnika, a četvrtina njih su nezadovoljni pruženom uslugom.

Još trećina korisnika pravnih usluga nisu ni zadovoljni ni nezadovoljni, dok je trećina potpuno zadovoljna, pokazalo je istraživanje agencije Partner Research Solutions na reprezentativnom uzorku građana Srbije.

Predstavljajući istraživanje, Miroslav Šutić iz agencije PRS je kazao da kada je reč o poverenju u advokate, čak tri četvrtine ispitanih im ili uopšte ne veruje (19%) ili im veruje samo delimično (57%), dok četvrtina ima poptuno poverenje u njih.

Šutić je, uz ogradu da je reč o rezultatima kod kojih može biti manjih odstupanja, kazao da je istraživanje u celini pokazalo da građani Srbije nisu svesni koja sve prava imaju i da postoji mnogo prava koja nisu nikad pokušali da zaštite jer im niko to nije ponudio.

“Susreli smo u istraživanju sa navikom da se o usluzi advokata ne raspravlja, a mi imamo drugačije stanovište, a to je da kao potrošači smemo i da budemo nezadovoljni uslugom i da tražimo da bude kvalitetnija”, kazao je Šutić.

Kako je naveo, kod građana koji koriste pravne usluge često je prisutan strah od toga kom advokatu se obratiti, kakav će biti ishod samog spora, da li će ih to puno koštati i zbog svega toga deluje destimulativno na njega da uopšte zatraži da zaštiti svoja prava.

Da bi se ta praznina popunila i pružila mogućnost da bolje i sveobuhvatnije zaštite svoja prava, startap kompanija Justicija pokrenula je sistem pravne zaštite po sistemu da korisnik sa liste usluga bira onu koja mu je u tom trenutku potrebna i da u svakom trenutku može da dobije savet kako postupiti u datoj situaciji.

Osnivač Justicije Dušan Janković kazao je da je to prvi takav sistem u Srbiji i da je reč, između ostalog, o tehnološkoj platformi koja ubrzava komunikaciju građana i advokata.

Na pitanje kako je moguće da se po nižim cenama obezbeđuje veći broj usluga, Janković je rekao da je rečenica "ako platim mnogo dobiću mnogo" ne mora da važi uvek.

  • POTREBAN SAVET

    23.06.2016 09:11
    a besplatan
    Ne možete kvalitetno voditi sudski postupak na taj način što ćete plaćati potrebne savete,a sve raditi sami.
    Da bi Vas neko posavetovao potrebno je da iščita predmet, i da se POJAVLJUJE pred sudom (zastupanje na ročištu i glavnom pretresu nije baš jednostavno, advokati se dugo godina školuju za to).
    Potreban savet: ne trošite pare na beskorisne savete, platite advokata kome verujete
    Ovo je jedna od besmislenih reklama tipa:
    Uz naše savete: lečite se sami, krečite sami, opravite auto sami,budite sxami svoj advokat......I naravno platite naše savete
  • NEĆU NADRIPISARE

    22.06.2016 18:32
    Hoću advokata
    Agencija PRS lupeta gluposti
    Zašto bi gradjanin uopšte plaćao i angažovao advokata ako mu ne veruje?!
    Valjda je logično da se onda zastupa sam, a ne da advokatu kome ne veruje još i plaća!
    A što se tiče nezadovoljnih: pa ne možeš rodjače nekog da ubiješ, a da ne odrobijaš, ne ide to!
    Džaba se ljutiš i pljuješ advokata!
    Angažuj JUSTICIJU da vidiš kako ćeš proći! HA HA HA .........telefonska odbrana , nemaš pojma ko je s druge strane žice......preporuka prve vrste.HA HA HA
  • Personanongrata

    22.06.2016 09:02
    Smatram
    Problem je kada se zbog enormne konkurencije u advokaturi obeca nesto stranci da bi je zadrzali po svaku cenu,a stranka se drzi toga sto je obecano kao da je uklesano u kamen.tada nastaju problemi .posto zivimo u drzavi gde nista ne valja,sto bi valjalo onda sudstvo i advokatura.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.