Ogromna šteta od grada

Uprkos činjenici da je za 30 dana ispaljeno oko 2.500 protivgradnih raketa, grad koji uz prekide širom Srbije pada već duže od dva dana, naneo je ogromnu štetu.

Nadležni za odbranu od te vremenske nepogode još jednom upozoravaju da nema dovoljno raketa i da su strelci koji rade u gotovo 1.400 lansirnih stanica širom zemlje mizerno plaćeni.

Ako država još ne zna, trebalo bi da nauči da se protiv komada leda koji s neba teroriše srpske gradove i sela ne može boriti ulaganjem kao da se radi o papirnim kuglicama.

Istina, oblak koji je nastao iznad Umke nije mogao da bude gađan dok nije prošao Pančevo, jer se protivgradne rakete ne ispaljuju u urbanim sredinama, ali je pitanje kojem se oblaku uopšte može zapretiti kada od ovog trenutka svaka lansirna stanica u Srbiji može da računa na po samo četiri rakete.

"Naše stručne ekipe na 13 radarskih centara, verujte, dan i noć pokušavaju da preraspodelom sredstava održe efikasnost rada. Mi bismo voleli da imamo 12 raketa po stanici, to je broj za operativni rad, a nama samo ostaje da se trudimo da održimo efikasnost", kaže načelnik u RHMZ Zoran Babić.

Bojan Grujović je strelac sa zadatkom da sačuva zemlju i sve na njoj u nekoliko čačanskih sela. Od njega se očekuje da 24 sata sluša radio-vezu i reaguje odmah. Takva uloga se nikako ne može dovesti u vezu sauslovima u kojima radi, tj. u kojima se snalazi.

Nevreme koje je u nedelju popodne zahvatilo opštinu Kosjerić nanelo je, prema prvim procenama, štetu od više miliona evra, izjavio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

"Komisije su već drugi dan na terenu i do sada smo obišli 90 od oko 200 domaćinstava kojima je grad uništio ovogodišnji rod. Pored malinjaka, uništeni su voćnjaci,letina, ratarske kulture. Šteta se meri u milionima evra", rekao je Stojanić.

Predsednik opštine Kosjerić najavio je da se sutra očekuje tim iz Ministarstva poljoprivrede koji će raditi sa opštinskim službama i davati savete poljoprivrednicima šta dalje da rade u ovoj situaciji.

"Upućen je zahtev i Ministarstvu građevina za pomoć u mašinama, kako bi se sanirali putevi po selima koje je voda odnela.To je posebno značajno u onim delovima gde malina nije potpuno uništena, kako bi poljoprivrednici mogli da dođu do otkupnih mesta i predaju malinu", ističe Stojanić.

Tomislavu Pavloviću iz Gradine kod Kosjerića za pola sata, kako kaže, uništeno je dva hektara voća i povrća.

"Šteta je od osam do deset miliona dinara. Trebalo je da imam do 20 tona roda maline i 25 tona kupine.Sada od toga nema ništa. A nisam bio ni osiguran. Da bih sve osigurao trebalo bi da budem milijarder, a da sam to, onda ne bih ovo ni radio", rekao je Pavlović.

  • Panta

    22.06.2016 08:53
    A protivgradne mreže? Baviti se tom vrstom poljoprivrede, a ne ulagati u zaštitu, to je kao ići u javnu kuću bez kondoma - oće sida, neće sida...
  • janko

    22.06.2016 07:44
    mozs biti
    da to nije neka opomena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija