Vrućine povećale potrošnju struje, navala na klima uređaje

Skok maksimalne dnevne temperature povećao je protekle nedelje potrošnju struje u Srbiji za čak 10 miliona kilovat-časova.
Prema podacima "Elektroprivrede Srbije", visoke temperature vazduha i upotreba klima-uređaja digli su potrošnju električne energije u Srbiji za oko 15 odsto, u poređenju sa prosečnom potrošnjom u junu.
 
"Elektroprivreda Srbije" u četvrtak, 23. juna, isporučila je domaćinstvima i privredi 86,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je za oko 10 miliona kilovat-sati više od potrošnje prethodne sedmice i proseka u junu - kažu u sektoru za odnose s javnošću tog javnog preduzeća.
 
Kako se navodi, sistem EPS-a sigurno i stabilno snabdeva strujom građane i privredu uprkos ekstremnim temperaturama.
 
- Maksimum potrošnje za prošlu sedmicu bio je u petak, 24. jun, kada je potrošnja dostigla 89 miliona kilovat-sati - naglašavaju u EPS-u. - Za vikend je došlo do blagog pada potrošnje električne energije zbog smanjenje aktivnosti firmi tokom neradnih dana.
 
U proseku se protekle nedelje u Srbiji trošilo oko 86 miliona kilovat-časova struje, dok je samo sedam dana pre prosečna potrošnja bila oko 76 miliona kilovat-časova. Glavni krivci za veću potrošnju su klima-uređaji, kojih je sve više u Srbiji. U pojedinim gradovima dešava se i da se letnja potrošnja električne energije skoro približi zimskoj, jer mnoga domaćinstva koja se zimi ne greju na struju troše je leti za rad klima-uređaja. 
 
U trgovinama ističu da je ove sezone povećana tražnja za klima-uređajima. Najpovoljniji modeli na tržištu koštaju između 26.000 i 30.000 dinara. Oni uređaji za rashlađivanje, koji imaju ekonomičan režim za uštedu energije, skuplji su dva do tri puta. Tako, recimo, LG klima, zbog svojih performansi i moguće uštede, košta oko 78.000 dinara, pišu Novosti.
  • Zivan

    27.06.2016 19:48
    U Grcckoj vec 30 godina je letnja potrosnja znatno vece od zimske...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.