Koliko je bezbedan srpski aerodrom "Nikola Tesla"

Za nešto više od tri meseca, na aerodromima u Turskoj i Belgiji dogodili su se teroristički napadi u kojima je poginulo na desetine ljudi, a više stotina njih je ranjeno. To dovodi do pitanja kakva je bezbednost na beogradskom aerodromu.

Eksplozivni prsluci, automatsko oružje, veća gužva znači i više žrtava - ovo je postao već ustaljeni recept za teroristički napad. Pre istanbulskog, u martu se na meti terorista našao terminal aerodroma u Briselu. Gde je sledeća meta, i koliko su aerodromi bezbedni?

U srpskoj policiji kažu da su, kada je Aerodrom Nikola Tesla u pitanju, u pripravnosti.

"Nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu, pripadnici MUP-a su preduzeli dodatne mere zaštite lica i objekata, nadzora i kontrole na aerodromima, železnički i autobuskim stanicama i administrativnim prelazima. Znatno je podignut nivo saradnje s međunarodnim subjektima u cilju podizanja nivoa bezbednosti spoljnih granica Republike Srbije", kaže Đorđe Vukašinović iz Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Kao redovno, stanje ocenjuju i nadležni na beogradskom Aerodromu. Tvrde da se osim otkazanih letova za Istanbul ništa nije promenilo. Međutim, stručnjaci za problem terorizma kažu da, kada je u pitanju borba sa ekstremistima, svi sistemi obezbeđenja su tajna.

"Ja ću vam samo napomenuti da vašu znatiželju upotpunim - raspolažemo s molekularnim detektorima, raspolažemo sa određenim stvarima koje potpomažu u razotkrivanju takvih stvari", kaže Dušan Tomić sa Fakulteta za inženjerski menadžment.

Na konstataciju da u zgradu aerodroma može da uđe bilo ko, pa možda i samo da popije kafu, a kamoli neko sa eksplozivnom napravom, iz obezbeđenja aerodroma navode da je to "stvar ličnog privida".

Najbezbedniji aerodromi na svetu su londonski Hitrou, Njujorški DŽ. F. Kenedi i Dubai. Srbija, prema tvrdnjama stručnjaka, nastoji da narednih godina uvede upravo takav sistem bezbednosti. Međutim, za to je potrebno mnogo novca, koji Aerodrom trenutno nema na raspolaganju.

  • Vojvodina Republika

    30.06.2016 09:17
    Ko je video i malo sveta zna da se ona provincijska stanica vazduplohova u Surčinu teško može nazvati nekim ozbiljnim aerodromom : )))
  • nss

    30.06.2016 08:31
    nss
    mi nemamo ni avione ni aerodrom ko svet a ne obezbedjenje
  • MIlanNS

    30.06.2016 08:28
    To nije cela priča
    Ovo ima veze sa tim kakva je sveukupna bezbednost u državi. Potencijalni teroristi prvo treba da naprave bombu, nabave oružje i na kraju da se transportuju do Aerodroma recimo. Najbezbedniji aerodromi, pored Izraelskih, koje ste naveli se nalaze u državama koje spadaju u države "Velikog brata", gde vrabac ne preleti a da ga neka kamera ne snima, tako da je ceo proces vrlo otežan! Tako da ja mislim da osećaj bezbednosti koji tražite, pronađite razmišljajući koliko je teško/lako nabaviti eksplozivne naprave kod nas, oružije, opremu itd. pa sami zaključite. Potencijalnih "ludaka" imamo, o tome ne treba razmišljati.!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.