Veljović: Žandarmerija dozvolila napad na ambasadu SAD

Bivši direktor policije Milorad Veljović optužio je Žandarmeriju za paljenje ambasade Sjedinjenih Američkih Država posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine.
Veljović je izjavio da su policijski generali Stevan Bjelić, Mladen Kuribak i Slobodan Vukolić, koji se nalaze na listi osumnjičenih, dali svoj maksimum da se spreči haos na ulicama, ali da su te večeri zatajile starešine Žandarmerije, na čijem je čelu tada bio Borivoje Tešić.
 
Bivši derektor srpske policije je, svedočeći u Višem tužilaštvu u Beogradu u istrazi koja se vodi protiv visokih policijskih funkcionera radi utvrđivanja lanca komandne odgovornosti za nerede posle protesta koji su doveli do smrti dvadesetogodišnjeg Zorana Vujovića, objasnio da su tog dana snage policije bile raštrkane po celom gradu jer se osim mitinga "Kosovo je Srbija" održavala i utakmica između Partizana i Crvene zvezde, a operativna saznanja ukazivala  su na mogućnost da huligani napadnu zgradu televizije B92. Tada je formiran štab čiji je zadatak procena bezbednosti i za rukovodioca je izabran Stevan Vukolić, tadašnji načelnik Policijske uprave Beograd.
 
"Tog dana bio sam u sedištu MUP na stalnoj telefonskoj liniji sa Bjelićem i Kuribakom. U jednom momentu su me pozvali i rekli mi da se iz kolone građana izdvojila veća grupa koja se kreće prema Ulici kneza Miloša. Posle nekoliko minuta prvo me je nazvao Kuribak, a zatim i Bjelić, koji su tražili da se angažuje Protivteroristička jedinica, jer niko od starešina Žandarmerije ne odgovara na pozive. Rekli su da sa Žandarmerijom ne mogu da ostvare komunikaciju i da je došlo do paljena ambasade, kao i da će biti velikih problema", prenosi "Kurir" Veljovićeve reči.
 
Međutim, da bi angažovao PTJ Veljović je morao da traži odobrenje ministra Dragana Jočića, koji je zbog teške saobraćajne nesreće tada bio u bolnici. Odluku je doneo sam, a PTJ je bez podrške pešadije intervenisala.
 
Protest "Kosovo je Srbija" održan je 21. februara 2008. godine ispred Narodne skupštine, zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Na mitingu su se okupljenima obratile brojne poznate ličnosti iz zemlje i regiona.
 
Dok je glavni deo okupljenih nastavio ka Hramu svetog Save, gde je trebalo da se održi moleban, jedna grupa se odvojila od kolone i krenula ka ambasadama SAD, Nemačke i Hrvatske. Ambasada SAD je tom prilikom zapaljenja, a u njoj je stradao 20-godišnji Zoran Vujović iz Novog Sada.
 
Nerede je obeležio i video snimak "Kosova za patike" na kom su prikazane dve devojke kako iz polomljenog izloga kradu patike.
  • Koriolan

    30.06.2016 13:11
    Ko prizna, dodaje mu se
    Veljoviću, kad već otvarate dušu, ispunite mi životnu želju i ublažite veliku tugu na srcu. Recite (zasigurno znate): Ko je ubio, i zašto, naše momke, gardiste? Dok se ova tema ne zatvori, ništa mi nije važno.
  • hm

    30.06.2016 11:45
    rezija!!!
    Ceo taj "spektakl" je i tako bio reziran od strane zapada. O cemu on to sad bulazni ?!?!?
  • zderavko

    30.06.2016 11:44
    Vid ovog
    Kako se svi sete nečega od pre 10 godina, a kad treba da se spreči ili odma da se kaže, ćute svi do jednog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.